🌱SPARRISPESTOPASTA🌱

Pestopasta! Närmre bestämt 🌱SPARRISPESTOPASTA🌱 – som kokas ihop med ricotta. Vilket otroligt GOTT hittepå det blev idag??!!! Svamp och sparrisknoppar fick sen gosa ihop sig med chili, vitlök, vitt vin och persilja för att toppa pastan. Och så på med riven parmesan och mer persilja såklart innan servering!

Sparris är en riktig favorit hos oss men att vi inte tidigare provat att göra pesto av det, det får vi fint ångra nu! För det här kommer göras igen! Vi tänkte först grilla sparrisen och låta den svalna ordentligt innan vi skulle mixa den, men det orkade vi inte riktig med så det blev snabbkokt sparris. Och det blev ju riktigt bra!

Nu börjar vår semester närma oss sitt slut så vi kombinerar ihop maträtter efter vad som finns i kyl och skafferi, alltid lite extra kul!

SPARRISPESTOPASTA MED VITVINSKOKT SVAMP

INGREDIENSER (3 portioner):

  • Pasta
  • 250 g grön sparris
  • 1-2 salladslökar
  • 1 dl saltade rostade mandlar (eller andra nötter/frön, tex pumpakärnor)
  • 1 1/2 dl riven parmesan + mer till servering
  • 1/2 citron, saften
  • Örtsalt
  • 1/2-1 dl olivolja
  • 1 dl ricotta
  • 1 dl pastavatten
  • Smör
  • 200 g champinjoner
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • Lite hackad grön chili
  • 1 1/2-2 dl torrt vitt vin
  • Ett stort knippe bladpersilja

GÖR SÅ HÄR:

  • Koka upp lättsaltat vatten till sparris.
  • Skölj sparrisen och ta bort roten.
  • Koka sparris lätt i 2-3 min, så den behåller sin spänst men ändå blir mjuk. Skär bort topparna och spara dessa. Skär resten i mindre bitar och lägg i en matberedare.
  • Skölj och hacka upp salladslök. Lägg ner i matberedaren.
  • Mixa lite grann.
  • Hacka mandlarna grovt, lägg i dem och mixa några sekunder till.
  • Tillsätt riven parmesan och saften från 1/2 citron. Mixa.
  • Tillsätt olivolja, börja med 1/2 dl. Mixa bara snabbt, annars blir det beskt. Tillsätt mer olivolja om det behövs och smaka av med örtsalt.
  • Sätt på pastavatten. Koka pastan, men spara 1 dl av pastavattnet.
  • Ansa svampen och skär den i mindre klyftor.
  • Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen så vätskan avdunstar.
  • Tillsätt en stor klick smör, riven vitlök, örtsalt och hackad chili. Stek lite.
  • Häll på 1 dl vitt vin och låt koka bort det mesta.
  • I med sparrisknoppar och stek lite.
  • Tillsätt resten av vinet och hackad bladpersilja, och låt vinet koka in, men nu ska inte allt koka bort.
  • Lägg svamp och sparris på en tallrik med aluminiumfolie så det håller sig varmt. Låt dock vätskan vara kvar i stekpannan!
  • Lägg ner sparrispeston i stekpannan, blanda i ricotta och låt koka upp sakta.
  • Tillsätt pastavatten och smaka av med örtsalt. Det ska smaka mycket då det sedan kommer spädas ut med pastan.
  • Ta gärna ut pastan 1-2 minuter innan den är al dente och lägg direkt i stekpannan med pestosåsen. Låt pastan gå klart där.
  • Lägg upp på tallrikar, fördela över den vinkokta svampen/sparrisen och riv över parmesan och strö över färsk hackad bladpersilja.

Nu längtar vi verkligen till att sparrissäsongen får ta fart i Sverige!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *