🌱SÖTPOTATISTORTILLA MED FETAOST🌱 – som lagas i en stekpanna och serveras rakt upp och ner i densamma! Toppat med lite ruccola och rostade pumpakärnor för härligt krisp. Ät gärna med en kall yoghurtsås, men det funkar såklart fint utan likaså. Detta är mat för hela familjen när det är som bäst! Det är lättlagat, snabblagat och med snälla (men goda) smakar. Man kan givetvis dock smaka upp med chili om det skulle önskas lite mer sting.
Vill man kan man också servera den ihop med en syrlig bönsallad eller kanske sotad broccoli? Gott bröd med smör och ost som tillbehör är ju sällan en dum idé det heller.
Är man inte förtjust i sötpotatis, eller helt enkelt vill skippa momentet med kokning, så går det bra att byta ut sötpotatisen och enbart använda vanlig (500 g) okokt potatis. Det är en smaksak. Vi hade redan kokt sötpotatis i kylen så för oss blev det superenkelt och tog ingen extra tid. Det är ju smidigt att förbereda dagen innan om det önskas.
Vi hade mascarpone hemma som vi gärna ville använda så vi tog det istället för grädde som vi annars har använt när vi gjort potatistortilla. Det blev supergott. Men brukar man istället ha grädde hemma så får det lika bra att använda det, man behöver inte springa till affären och köpa mascarpone enbart för detta recepts skull om man inte gärna vill.
SÖTPOTATISTORTILLA MED FETAOST
INGREDIENSER (4-5 portioner):
- 0,75 dl olivolja
- 200 g kokt sötpotatis
- 300 g okokt potatis
- 2 gula lökar
- 6 ägg
- 125 g mascarpone (det går att byta ut mot 1 dl vispgrädde)
- 1,5 msk fryst gräslök (går att utesluta)
- Ev. fryst hackad chili
- 75 g + 75 g fetaost
- Örtsalt
- Svartpeppar
- ca 40 g ruccola
- ½ dl pumpakärnor
GÖR SÅ HÄR:
- Skär den kokta sötpotatisen i mindre kuber. Skala potatis och skär dem tunt, gärna med mandolin.
- Skala lök och skär dem i tunna skivor, halvmånar.
- Hetta upp olivoljan i en stekpanna.
- Lägg ner sötpotatis, potatis och lök i stekpannan. Salta och peppra. Stek på låg värme i ca 15-20 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
- Vispa ihop ägg och mascarpone (eller grädde). Salta och peppra och krydda med fryst gräslök. Tillsätt chili om det önskas.
- Häll ned smeten i pannan och använd en stekspade för att försiktigt lyfta upp potatisen och löken pö om pö så att smeten även rinner igenom det ner i botten.
- Smula över 75 g av fetaosten.
- Höj temperaturen lite grann, till medelvärme, och fortsätt stek i 5 minuter.
- Rosta så länge pumpakärnorna i en het stekpanna med olivolja och flingsalt. Ställ åt sidan.
- Ta hjälp av en skärbräda (eller platt lock eller liknande) för att vända håll på potatistortillan. Tillsätt ev lite mer olja om det är för torrt i pannan. För ner den igen i pannan – men nu på andra hållet – och stek den ytterligare 3 minuter.
- Ta av från plattan. Strö över ruccola, smula över den sista fetaosten och toppa med saltrostade pumpakärnor.
- Servera gärna med en god yoghurtsås, t.ex. tzatziki, tahinisås eller liknande.
Detta fick mycket väl godkänt av alla familjemedlemmar och kommer bli återkommande som en enkel men också god vardagsrätt i vårt hem!
//Elina & Dennis – #slängdigivego