🍲SOPPMIDDAG🍲

Torsdag och soppväder! I alla fall i Göteborg… Då passar vi på att tipsa om 3 goda soppor. Två av dem serveras rykande varma och den tredje serveras kall – så känns det jätteknäppt med soppa i maj så slår vi ett slag för gazpachon. Mums!

1) Jordärtskockssoppa serverat vitlöksstekt svamp och parmesan- och ramslökssås
2) Spenat- och/eller grönkålssoppa serverat med chili och ägghalvor
3) Gazpacho serverat med gurka, koriander, lime och vitlöksyoghurt

Alla recept kommer här – och som bonus finns också recept på ett glutenfritt fröknäcke att äta till.

1) JORDÄRTSKOCKSSOPPA

INGREDIENSER (4 portioner):

Olivolja
Smör
2st schalottenlök
500g jordärtskockor
2st små potatis
5-6dl grönsaksbuljong
2dl torrt vitt vin
1dl grädde
Citron
Parmesan, finriven – ca 1,5 dl till soppan och 3/4 dl till såsen
1-2dl créme fraiche + 2 dl till såsen
Färsk gräslök
Svartpeppar och örtsalt
250 g champinjoner
Vitlök (till svampen och till såsen)
Några blad färsk/fryst ramslök, alternativt 1-2 tsk torkad ramslök
Ramslöksolja (finns bl.a. på IKEA)

GÖR SÅ HÄR:

Fräs schalottenlök i olivolja och smör tills den blir glansig.
I med skalade, delade jordärtskockor och potatisarna.
Stek med en liten stund och häll sedan i grönsaksbuljongen. Koka tills det blir mjukt.
Stavmixa till önskad konstisens och häll i vinet och grädden. Koka upp och låt småkoka 5 min.

Smaka slutligen av med det ni tycker är gott! Vi vill gärna ha i saft från citron (cirka ½ citron), crème fraiche (1-2 dl) och eventuellt en skvätt vinäger (vitvins- eller champagnevinäger) för att balansera upp syran. Sedan river vi i någon deciliter parmesan för att höja sältan och umamin. Det blir så gott! Och slutligen får örtsalt och svartpeppar stå för den sista finishen, eventuellt ihop med färsk eller fryst gräslök.

Servera gärna soppan med vitlöksstekt svamp och parmesan- och ramslökssås:
Ansa och dela svampen i mindre bitar. Stek dem i en torr panna för att ånga bort vätska. Tillsätt mycket smör, en riven vitlöksklyfta och örtsalt. Stek tills svampen får fin färg och lite krisp. Stek svampen precis innan servering så den är nystekt.
Riv i en (liten) vitlöksklyfta i 2 dl crème fraiche. Hacka i ramslök och riv i parmesan. Smaka av med örtsalt och tillsätt gärna lite ramslöksolja för att runda av såsen. Det är också gott med lite citronsaft och/eller gräslök i såsen. Återigen: ta det ni gillar! Att smaka av er ens bästa vän i köket! Låt stå kallt till servering.
Vill ni hellre servera soppan med krispig shiitake, jordärtskockschips och dill? Vårt recept på det kan ni hitta här! 

2) SPENAT- OCH ELLER GRÖNKÅLSSOPPA

Vår favorit är att göra denna soppa med spenat, men just denna gång var det grönkål vi hade i frysen och det funkar minst lika bra! Och såklart går det bra att ha i både spenat och grönkål om man har svårt att välja bland det goda

INGREDIENSER (4 portioner):

400 g fryst hackad spenat och/eller grönkål
1 dl vatten + 4 dl
½ dl fryst, hackad gräslök + mer till servering
15 g smör
½ msk vetemjöl
1½-2 msk grönsaksbuljongspulver (1,5-2 tärningar)
Ev. lite fryst/färsk, hackad chili (går att utesluta)
2-3 dl matlagningsgrädde
½-1 citron, saften
Örtsalt
Ägghalvor till servering
Chiliflakes till servering

GÖR SÅ HÄR:

Häll i den frysta spenaten/grönkålen i en kastrull. Tina tillsammans med 1 dl vatten och gräslöken på spisen.
När det har tinat: lägg i 15 g smör och pudra över vetemjölet. Blanda ut.
Tillsätt resterande vatten, grönsaksbuljong och chili om man önskar det. Låt koka upp och småkoka 5 minuter.
Tillsätt matlagningsgrädden. Koka upp och låt sjuda i några minuter.
Smaka av med citronsaft och örtsalt. Tycker man om vitpeppar så går det toppen att krydda med det med – men det är ingen favorit hemma hos oss…
Servera sedan med kokta ägghalvor och chiliflakes. Vill man så går det bra att pressa över ytterligare lite citronsaft och peppra med lite mer gräslök innan man hugger in.

3) GAZPACHO

INGREDIENSER (4 portioner):

500 g färska tomater
1 röd paprika
½ gurka + lite mer till servering
10-15 cm purjolök
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chili (inklusive kärnor för mer hetta)
1 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongspulver (= 1 tärning)
0,5 dl god olivolja
1 msk flytande honung
1-2 msk vitvinsvinäger
Örtsalt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Hackad gurka
Limeklyftor att pressa över
Färsk koriander
Vitlöksyoghurt: Grekisk yoghurt (ca 1,5 dl), majonnäs (ca 2 msk), crème fraiche (ca ½ dl), limezest (från ½-1 lime), limesaft (½-1 lime), riven vitlök (1 liten), svartpeppar och örtsalt. Blanda allt!

GÖR SÅ HÄR:

Skölj tomaterna, paprikan och gurkan noggrant. Skölj och ansa purjolöken. Hacka tomater, gurka, paprika och purjolök lite grann.
Skölj och hacka chilin och riv vitlöken.
Lägg grönsakerna i en matberedare eller blender.
Värm upp vattnet, lägg i buljongen och rör tills den löses upp. Låt svalna något. Häll i buljongen, olja, honung och vinäger i matberedaren/blendern tillsammans med grönsakerna.
Mixa allt till en slät konsistens.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Ställ in soppan i kylen så att den blir riktigt kall och smakerna får gotta till sig. Låt den gärna kylas i minst 1 h innan servering.
Servera soppan med mer hackad gurka, färsk koriander, limeklyftor, vitlöksyoghurt och GÄRNA massa mer nymalen svartpeppar!

Så… det var sopporna!

Då slutligen kommer vårt favoritfröknäcke, vilket dessutom är glutenfritt. Detta bakas regelbundet hemma hos oss och älskas av precis alla. Vi älskar när knäcket är tunt bakat, så vi sprider ut smeten så det precis täcker hela plåten, men det går givetvis att göra knäckebrödet tjockare och inte låta det ta lika stor plats på plåten. Det är en smaksak såklart!

GLUTENFRITT FRÖKNÄCKE

INGREDIENSER (1 plåt):

2 dl majsmjöl
½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
3/4 dl sesamfrön
1/4 dl linfrön
2 dl kokande vatten
0,5 dl god olivolja
Flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda majsmjöl, pumpakärnor, solroskärnor, sesamfrön och linfrön i en bunke.
Koka upp 2 dl vatten, låt svalna någon minut.
Tillsätt vatten och olivolja i med de torra ingredienserna. Blanda ordentligt.
Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll över smeten. Lägg över ytterligare ett ark med bakplåtspapper.
Pressa ut smeten över plåten med hjälp av bakplåtspappret så att det täcker det nedersta bakplåtspappret. Smeten ska vara jämn fördelad. Ta av det översta bakplåtspappret och strö över flingsalt.
Grädda knäckebrödet på nedersta falsen i ugnen. Tiden kan dock variera mycket beroende på ugn, så ha koll från 30 minuter – men var beredd på att knäckebrödet kan behöva gräddas i upp till 1 h. Knäcket ska gå från gul färg till något gylleneaktig ton, utan att brännas. Så håll koll!
Ta ut från ugnen, låt svalna och bryt sedan i lagom stora bitar. Servera med smör och någon god ost!

…Nu hoppas vi att vi har inspirerat till soppmiddag!
Och till knäckebrödsbak såklart.

Glad matlagning önskar vi!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *