Ett 🌱SMÖRREBRÖD🌱 som är som gjort för midsommar! Vi åt det förvisso vid påsk (TVÅ gånger till och med på självaste påskafton, både till lunch och middag!) – men det passar minst lika bra för midsommar, kanske till och med snäppet bättre? Danskt rågbröd, en brynt smörkräm (med gräddfil, citron, gräslök), syrligt äpple, färskpotatis kokt med vitvinsvinäger, mer gräslök och sen det bästa – rivet fryst smör med picklad rödlök. Ja men…??! Det går absolut fint att ha dill på också. Det hör ju ändå midsommar till… Mmmm.
Inspirationen till rätten är från Gabriel Jonsson (vinnare av Sveriges mästerkock 2019). Receptet på det fryst smöret är helt och hållet taget från honom och idén samt den brynta smörkrämen är så gott som från honom också. Fast vi skippade sillen i hans ursprungsrecept, tog syrligt hyvlat äpple istället, bytte ut kavring mot danskt rågbröd, tillsatte citronsaft i den brynta smörkrämen och valde att koka potatisen med vitvinsvinäger. Bra val av oss alltihop – för det hela blev KANON.
Här åt vi det ihop med vår krämiga fänkålssallad som ni hittar recept på HÄR.
Det som kan vara bra att veta är att det frysta smöret kräver minst 1 dygn och 6 h framförhållning tills dess att den ska användas. Det kräver inte mycket jobb, men var beredd på att väntetiden där emellan är lång.
SMÖRREBRÖD MED BRYNT SMÖRKRÄM
INGREDIENSER (4 portioner):
- 4 skivor danskt rågbröd
- 4 st färskpotatis/delikatesspotatis
- ½ dl vitvinsvinäger
- 100 g smör + lite att steka brödet i
- 1-1 ½ dl gräddfil
- 1 kruka gräslök
- 1/4-½ citron, saften
- Örtsalt
- Svartpeppar
- 1 syrligt grönt äpple, t.ex. granny smith
- Fryst smör med picklad rödlök (se recept nedan)
- Ev. mer picklad rödlök att toppa med för ännu mer syra
- Ev. dill
GÖR SÅ HÄR:
- Lägg i sköljd/skrubbad potatis, rikligt med salt och ½ dl vitvinsvinäger i en kastrull. Häll över vatten så det precis täcker. Koka upp och koka till potatisen är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
- Bryn smöret i en kastrull (det ska lukta nötigt och få en gyllenbrun färg). Häll över det i en skål och låt kallna i kylen.
- Blanda sedan smöret med gräddfil.
- Hacka gräslöken fint och rör ned 3/4 av gräslöken med smöret och gräddfilen.
- Smaka av krämen med saften från citron, svartpeppar och örtsalt.
- Ta fram potatisen och skiva den tunt.
- Så nära servering som möjligt: hyvla äpplet tunt, tunt – gärna på mandolin. Lägg direkt i en skål med kallt vatten och några droppar citron
- Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg ned brödskivorna och stek dem på varje sida så de får en fin, rostad yta.
- Lägg bröden på 4 fat.
- Fördela över den brynta smörkrämen.
- Häll av vattnet från äpplet och lägg över de tunna äppelskivorna över smörkrämen.
- Fördela över den skivade potatisen.
- Riv över MYCKET av det frysta smöret med picklad rödlök.
- Strö över resterande gräslök och salta med flingsalt.
- Om man önskar mer syra så lägg på lite ”vanlig” picklad rödlök och toppa eventuellt med dill.
FRYST SMÖR MED PICKLAD
RÖDLÖK:
INGREDIENSER (fler än 4 personer):
- ½ rödlök
- 1,5 dl vatten
- 1 dl strösocker
- ½ dl ättiksprit (12%)
- 75 g smör, rumsvarmt
FRYST SMÖR:
- Ta fram en kastrull och häll i vatten, socker och ättika. Blanda runt.
- Koka upp tills sockret lösts upp. Ställ åt sidan och låt lagen kallna.
- Skala och hacka löken smått, lägg i en bunke.
- Häll lagen över löken, sätt på lock och låt stå i kylen ca 1 dygn.
- Dygn 2:
- Sila bort lagen från löken och pressa ut vätskan.
- Blanda lök med rumsvarmt smör och rulla in i plastfolie.
- Lägg rullen i frysen och låt den bli helt genomfrusen, vilket tar några timmar.
Som vi älskar midsommarmat!! Och sommarmat. Och midsommar. Och sommar. Och mat. Allt i ett och samma ord, mycket användbart!
Vi önskar er en fin vecka!
//Elina & Dennis – #slängdigivego