I fredags gjorde vi en repris på våra favoritburgare, SHIITAKE- OCH CHEDDARBURGARE. Ett recept som går varmt både hos oss och flera av våra vänner som fått smaka dem. Hade gärna haft ett gäng i frysen jämt att kunna ta fram och värma på när som! Ja ja. Äts med fördel precis så här: stekt bröd, koriandermajjo med lime och chili, asiatisk coleslaw och lite mer cheddarost. Och mer majjo. Plus koriander. Trippelfriterade pommes som toppats med parmesan och koriander vid sidan. Som också doppas i majjon givetvis. Inte dumt alls.
Vi älskar som sagt dessa burgare och byter ut kryddningen lite utifrån hur de ska serveras. Först gjorde vi burgarna mer som biffar och åt med diverse tillbehör (t.ex. så här) men det har mer och mer blivit att vi äter dem som burgare. Så här kan det gå till t.ex. – dvs. med PRIMÖR-KÅLSLAW , CHILI-CHEESE och ramslöksmajonnäs.
Jämfört med ovan länkat recept på burgarna som vi tidigare lagt upp uteslöt vi denna gång chilin då även vår 1-åring skulle äta burgarna. Men det vägde vi upp i coleslawn och majjon istället. Vi improviserade med mängden gräslök och hackade även i färsk koriander för att få upp smakbilden ytterligare i hela rätten.
Givetvis får ni recept på alla gottigheter här nedan; burgare, asiatisk coleslaw och koriandermajjo.
SHIITAKE- OCH CHEDDARBURGARE MED KORIANDER
INGREDIENSER (ca 5 burgare):
- 300 gram färsk shiitakesvamp
- 1 liten purjolök, 200 g
- 1-2 msk fryst, hackad gräslök
- ½ kruka färsk koriander (eller mer)
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 1 dl riven cheddarost, eller annan valfri (smakrik) ost, plus några extra skivor efter stekning
- 2 uppvispade ägg
- 2 dl panko
- Rapsolja att steka i
- Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka svampen i mindre bitar, gärna inte större än 1 x 1 cm.
- Skölj, ansa och finhacka purjolöken. Finhacka koriander (inkl. stjälken).
- Torrstek svampen i en het stekpanna så den släpper ifrån sig vätska.
- Tillsätt sedan olivolja och purjolöken. Salta och peppra och låt fräsa någon minut.
- Häll sedan i gräslök och hackad koriander.
- Låt steka 5 minuter och ta sedan av från plattan och ställ åt sidan.
- Smält smöret i en kastrull. Strö över mjölet, vispa runt och tillsätt sedan mjölken. Vispa tills det tjocknat (ta av från plattan).
- Häll mjölkblandningen i en skål, tillsätt den rivna osten och slutligen svamp- och lökfräset. Smaka ev. av med mer salt och peppar.
- Låt smeten stå i kylen i minst 1 h, gärna upp till 2 timmar.
- Forma sedan smeten till 5-6 burgare (ta lite rapsolja på händerna innan).
- Vispa upp ägg i en skål och lägg panko i en annan.
- Vänd biffarna i ägget och sedan i pankon. Tryck till biffarna lätt så att pankon fastnar ordentligt.
- Hetta upp ordentligt med rapsolja i en stekpanna och stek burgarna.
- Stek dem ca. 5 minuter på varje sida. Låt dem bli riktigt krispiga på ytan, men håll dem också på låg värme så att de blir bra stekta inuti.
Lägg gärna på några skivor cheddarost på burgarna när de är precis nystekta så att osten får smälta, så blir de extra goda.
Nu till coleslawn! Sååå mycket smak i en sallad. Det känns ibland som högsta vinsten och det lyckades vi med här! Gör den gärna med framförhållning då den blir som godast om den fått stå till sig ordentligt så smakerna gottar ihop sig. Den peak:ar efter typ 1 dygn?
ASIATISK COLESLAW
INGREDIENSER (6-8 portioner som tillbehör):
- 300 g färsk vitkål
- 200 g morötter (ca 2 st)
- 60 g purjolök, gärna den gröna delen
- Chili efter smak, färsk eller fryst. Vi använde 2 tsk fryst röd chili
- 1,5 lime, saften
- 2 tsk ljus soja, t.ex. tamarisoja
- 2,5 msk risvinäger
- 1 tsk sesamolja (går att utesluta)
- ½-1 kruka färsk koriander, efter tycke
GÖR SÅ HÄR:
- Skölj och strimla vitkålen fint.
- Skala moroten och strimla den fint.
- Skölj purjolöken noggrant. Skär den tunt.
- Lägg vitkål, morot och purjolök i en djup skål.
- Pressa i saften från lime och ”massera” ev. grönsakerna lite i limesaften.
- Tillsätt ljus soja, risvinäger och ev. sesamolja.
- Hacka koriandern, inklusive stjälken och rör ned i salladen.
- Smaka av med chili.
- Toppa ev. med sesamfrön.
- Låt stå övertäckt i kyl fram till servering, ju längre desto bättre, gärna minst några timmar.
Och så slutligen, koriandermajjo. Vilket vi dock VET inte är en majonnäs helt och hållet då vi blandar ut majonnäsen med crème fraîche. Men så får det var. GOTT är det (riktigt gott!) och det är ju det viktigaste.
CHILI-, LIME- OCH KORIANDERMAJONNÄS
INGRDIENSER:
- 2 st äggulor
- 2 tsk dijonsenap
- 2,5 dl rapsolja
- ½-1 msk färsk eller fryst finhackad chili
- ½ st kruka färsk koriander, inklusive stjälk
- 1 lime, saften
- 1 dl crème fraîche
- Salt
GÖR SÅ HÄR:
- Vispa ihop äggulor och dijon lätt. Strila sedan sakta ner rapsoljan i en stråle medan du vispar hårt.
- Tillsätt finhackad koriander och saften från 1 lime. Rör ned crème fraîchen och smaka av med chili och salt.
- Låt stå kallt till servering.
För oss blev den här kombon av dessa tre komponenter (burgare, coleslaw, dipp) helt fantastisk. Givetvis riktigt god som burgare, men igår åt vi det som rester bara dessa tre rakt upp och ner som det är. Med lite extra koriander förvisso. Om vi blev mätta och glada? Oja. MÄTTA. Och GLADA. Det var goooott!
Hoppas ni gillar!
//Elina & Dennis – #slängdigivego