🍔SHIITAKE-/CHEDDARBURGARE🍔

Igår hade vi middagsbjudning och det var så gott, mysigt och mättande. För jösses vad vi åt! Vi bjöd på 🍔SHIITAKE-/CHEDDARBURGARE🍔, chili cheese, pommes, en riktigt fräsch primör-kålslaw, tre sorters majjo: rökt majonnäs (så roligt att göra!), srirachamajjo och ramslöksmajjo. Bara MASSA gott med andra ord. I glasen serverades den senaste cidern från Kiviks musteri med smak av citron och mynta som vi fått från smakbox. Riktigt god och den ger rejält med sommarvibbar – perfekt för glada matkvällar med härligt sällskap.

Vi hinner inte lägga upp alla recept på en och samma gång så det kommer lite uppdelat när tid finns mellan varven!
Så först ut här blir recept på burgarna och bröden.

Vi blev så nöjda över de här biffarna, som vi gjorde tidigare i år så när vi bestämde oss för att vi ville bjuda på burgare, så tänkte vi direkt att dessa biffar kommer bli perfekta som burgare. Och vi hade rätt! Vi hade cheddarost hemma (som också skulle användas till chili cheese) så vi använde cheddar istället för prästost. Vi uteslöt koriandern i biffarna och hade istället i extra mycket gräslök då vi tyckte att det passade bättre till tillbehören. Så – som vanligt, det går att göra lite hur som helst!

SHIITAKE- & CHEDDARBURGARE

INGREDIENSER (5 stora burgare eller 6 mellanstora):

300 gram färsk shiitakesvamp
1 purjolök
½-1 msk fryst, hackad chili
2 msk fryst, hackad gräslök
1 msk olivolja
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl riven cheddarost, eller annan valfri (smakrik) ost
2 uppvispade ägg
2 dl panko
Rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Hacka svampen i mindre bitar, ca 1 x 1 cm.
Skölj, ansa och finhacka purjolöken. Använd hela.
Torrstek svampen i en het stekpanna så den släpper ifrån sig vätska.
Tillsätt sedan olivolja och purjolöken. Salta och peppra och låt fräsa någon minut.
Häll sedan i chili och gräslök.
Låt steka 5 minuter och ta sedan av från plattan och ställ åt sidan.
Smält smöret i en kastrull. Strö över mjölet, vispa runt och tillsätt sedan mjölken. Vispa tills det tjocknat (ta av från plattan).
Häll mjölkblandningen i en skål, tillsätt den rivna osten och slutligen svamp- och lökfräset. Smaka ev. av med mer salt och peppar.
Låt smeten stå i kylen i minst 1 h, gärna upp till 2 timmar.
Forma sedan smeten till 5-6 burgare (ta lite rapsolja på händerna innan).
Vispa upp ägg i en skål och lägg panko i en annan.
Vänd biffarna i ägget och sedan i pankon. Tryck till biffarna lätt så att pankon fastnar ordentligt.
Hetta upp ordentligt med rapsolja i en stekpanna och stek burgarna.
Stek dem ca. 5 minuter på varje sida. Låt dem bli riktigt krispiga på ytan, men håll dem också på låg värme så att de blir bra stekta inuti.

Lägg gärna på några skivor cheddarost på burgarna när de är precis nystekta så att osten får smälta – det gjorde vi.

HAMBURGERBRÖD

INGREDIENSER (12 st):

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk strösocker (eller jämförbar mängd sirap eller honung)
1 ägg
1 tsk salt
150 g kokt potatis, ca 3 st
10-12 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅ HÄR:

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Smula ner jästen i en bunke, gärna en köksassistent. Tillsätt mjölkblandningen och rör ut jästen.
Tillsätt socker, ägg och salt.
Mosa potatisen och lägg den i bunken.
Tillsätt slutligen mjölet. Börja med 5 dl – blanda (gärna med köksassistent). Tillsätt ytterligare 5 och kör lite till. Tillsätt det sista mjölet om det behövs för att få en fin, jämn och smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 1,5 timme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och den den i 12 delar. Rulla dem till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa övertäckta i rumstemperatur i 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 10-13 minuter.

Vi la på lite cheddar på burgarna när de var nystekta och sedan fick man välja fritt bland det som fanns att tillgå, vi hade:

Krispig sallad
Tomat
Rödlök
Rädisegroddar
Avokado

Rökt majonnäs (majonnäs med paprikasmak som vi rökt med rökpistol)
Srirachasås (majonnäs som vi blandat ut med sriracha, crème fraiche, ketchup)
Ramslökssås (majonnäs som vi blandat ut med ramslök, vitlök, citron och crème fraiche)
Primör-kålslaw (recept kommer i ett senare inlägg)

Såserna var också perfekta att dippa pommesen i (gjord av dubbelfriterad bakpotatis). MUMS!

Kanske det kan vara någon inspiration till stundande burgaremiddagar i vår-sommar?

Hör gärna av er om ni provar, då blir vi GLADA!
Och glad söndagskväll på er!

//Elina & Dennis – # slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *