Söndagsgott hemma hos oss: 🍨SALT RABARBERKOLA🍨 med vaniljglass, krossad turkisk peppar, salt lakritspulver från @lakritsroten och de sista hallonen vi hade hemma. En klassik kombo (för oss) som låter knäpp men som är magisk och måste provas! Perfekt för att använda vårens/sommarens rabarber. Och det funkar dessutom lika bra med frysta, det blev det för vår del då vi hittade en liten påse kvar från förra årets skörd.
Och ja! Vi älskar allt som innehåller sås. Vår favoriträtt är sås med mat… och favoritefterrätt är nog ändå sås med glass.
Så vi gör gärna mycket sås och äter ett extra lass… Så det är alltid lite extra kul att dela med av oss av just såsrecept!
Vi serverade som sagt rabarberkolan med vaniljglass, krossad turkisk peppar, salt lakritspulver och lite hallon. Vi älskar den kombinationen av sött och salt.
Tycker man inte om lakrits så går det givetvis bra att utesluta den. Det går också att utesluta salt i rabarberkolan om man tycker att lagom är bäst! Ät som det är med bara glass (och evenutellt bär) eller gör något annat kul till. Kanske flädermarinerade jordgubbar? Rabarber + kola + jordgubb + fläder är ju också riktigt, riktigt gott….
SALT RABARBERKOLA
INGREDIENSER (ca 4 portioner):
200 g rabarber
1,5 dl vispgrädde
1 dl socker
0,5 dl ljus sirap
En nypa flingsalt (går att utesluta)
GÖR SÅ HÄR:
Ansa rabarbern (om färsk) och skär den i mindre bitar. Om du använder fryst rabarber så tinar du först upp den i en kastrull och häller av lite av vattnet som smälter i upptiningen.
Lägg rabarbern i en tjockbottnad kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka upp (håll koll så det inte bränns vid).
När det kokar: sänk värmen och låt sjuda mellan 15-20 minuter.
Smaka av med flingsalt så kolan får den touch av salt som du tycker om.
Perfekt försmak av sommaren. Söndag och lyxglass!
Hoppas ni gillar – hör gärna av er om ni provar!
//Elina & Dennis – #slängdigivego