🌱ROTFRUKTSPASTA🌱

Vi älskar färgglatt! Och visst blir man glad av denna 🌱ROTFRUKTSPASTA🌱? Vi hade en ensam liten rödbeta i kylen och den fick bli sås ihop med morot och grönkål och annat gott. T.ex. grädde. Som sen blandades med pasta. Och toppades med rostade valnötter och smulad fetaost. Gott och glatt ja!

Inte är det varje dag det serveras riktigt så här rosa mat här hemma, men det ger verkligen en glad stämning. Och ännu gladare blir det när man tar första tuggan!
Varför inte se till att det finns kvar mat så att det räcker till någon matlåda att äta på jobbet eller i skolan och då också sprida riktigt god stämning i lunchrummet även där?

ROTFRUTKSPASTA

INGREDIENSER (4 portioner):

  • 4 portioner pasta, förslagsvis bavette
  • Olivolja
  • 1 liten morot
  • 1 rödbeta
  • Knappt 100 g grönkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½-1 spansk peppar (röd chili)
  • ½ citron
  • 3 dl crème fraîche
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl av pastavattnet
  • Örtsalt
  • Svartpeppar
  • 1,5 dl valnötter
  • 150 g fetaost (eller chevré)

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att torrsteka valnötterna i en het panna. Häll över i en skål, låt svalna och grovhacka dem sedan.
  • Sätt på pastavattnet och koka pasta, kom ihåg att spara 2 dl av pastavattnet.
  • Skala morot och rödbeta. Skär dem julienne, eller skär dem i tunna, tunna skivor eller alternativt grovriv dem. Använd swirl, skalare, matberedare, rivjärn eller vad annat som återfinns i köket.
  • Hacka chilin fint.
  • Ansa och skölj grönkålen. Skär av stjälken och grovhacka den smått. Strimla grönkålsbladen.
  • Skala vitlöksklyftan och riv den.
  • Hetta upp olivoljan i stekpannan där valnötterna rostats.
  • Lägg i finhackad chili, finhackad grönkålsstjälk och riven vitlök. Fräs på medelvärme i ca 30 sek.
  • Lägg i de strimlade grönkålsbladen.
  • Pressa i saften från ½ citron och salta och peppra.
  • Fräs på medelvärme i 2-3 minuter så att grönkålen minskar i storlek.
  • Rör ned crème fraîche och matlagninsgrädde.
  • Rör om och låt koka upp.
  • När pastan är kokt al dente: häll i 2 dl av pastavattnet i gräddsåsen.
  • Häll av resterande vatten från pastan och rör ned olivolja i pastan.
  • Lägg i den strimlade moroten/rödbetan i såsen, rör runt.
  • Häll i all kokt pasta. Rör runt och fördela i 4 skålar.
  • Servera med hackade valnötter, smulad fetaost (eller chevré) och gärna lite extra, helst färskmalen, svartpeppar.

MUMS säger vi! Och vi slår ett slag för mer rosa mat hemma i hushållen, på restauranger och såklart – i lunchrummen!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *