Ibland känns det som att vi endast äter pasta. Men tur då att man kan variera vad man äter till så att det aldrig, aldrig någonsin blir långtråkigt. Synd vore väl det annars när pasta är livet! Här äter vi iaf pasta med 🌱ROSTAD BLOMKÅLSSÅS🌱. Med lite tryffelolja, mycket parmesan och lite rostad mandel på (eller allra helst pumpakärnor) så både mår och äter vi lite extra gott.
I detta recept har vi tagit vara på hela blomkålen (vilket alltid bör göras!) och sen använt det kylskåpet bjöd på. Det var en sista vinslatt, en skvätt mjölk och ett helt paket grädde som fick åka med. Detta ihop med lite av våra frysta godsaker, lök, vitlök etc. Droppa över lite tryffelolja för en lyxigare känsla och glöm INTE att vara generös med parmesanen.
Här kommer receptet!
PASTA MED ROSTAD BLOMKÅLSSÅS
INGREDIENSER (6-8 portioner):
- Kokt pasta
- Olivolja
- 500-600 g blomkål
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk fryst gräslök
- 1/2 msk fryst röd chili
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 5 dl matlagningsgrädde
- 2 msk grönsaksbuljongpulver
- 1 msk vitvinsvinäger
- Svartpeppar
- Örtsalt
- Servera med:
- 1 dl rostade och saltade pumpakärnor eller hackade mandlar (rosta i en stekpanna med olivolja och flingsalt)
- Riven parmesan
- Tryffelolja
- Färskmalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj blomkålen. Skär bort roten, men spara stjälk, stam och blad. Skär det i mindre bitar/buketter. Lägg dock bladen åt sidan så länge.
- Lägg blomkålen på en ugnssäker plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda runt. Rosta i ugnen i 20-25 minuter – tills blomkålen mjuknat och fått lite färg.
- Medan blomkålen rostas:
- Koka pasta.
- Hacka gul lök och finhacka vitlök.
- Strimla blomkålsbladen.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek lök, vitlök och blomkålsblad lite lätt så att löken blir glansig. Det ska inte brännas.
- Lägg i fryst gräslök och fryst chili i stekpannan. Stek lite kort så det tinas upp.
- Lägg den rostade blomkålen i en bunke/kastrull tillsammans med lök/vitlök/gräslök/blomkålsblad/chili. Blanda ner mjölken och mixa med en stavmixer till önskad konstisens.
- Lägg över i en kastrull och slå över vinet. Låt koka upp och puttra lätt någon minut.
- Slå över grädden och lägg i 2 msk grönsaksbuljongpulver. Låt koka upp och småkoka i 5 minuter.
- Smaka av med vitvinsvinäger, svartpeppar och örtsalt. Späd ev ut med lite av pastavattnet.
- Servera med valfri pasta och toppa med saltrostade pumpakärnor/mandlar, droppa över några droppar tryffelolja, riv över generöst med parmesan och avsluta med färskmalen svartpeppar.
Det var det! Hoppas ni vill prova, blomkål är en ständig favorit här hemma!
//Elina & Dennis – #slängdigivego


