🌱RÖDBETSBIFFAR🌱

Vi älskar att rödbetan är i säsong – så god, användbar och variationsrik! Här serveras vårt favoritrecept på 🌱RÖDBETSBIFFAR🌱 där det bland annat är valnötter, broccoli, fetaost och basilika i smeten. Mmmmmmm!! Vi steker tärnad potatis i smör, kokar världens godaste basilika-/palsternackssås och fräser broccolistjälk i olja.

Ljuvlig måltid!

RÖDBETSBIFFAR

INGREDIENSER (16 biffar, cirka 6 portioner)

2 rödbetor

2 potatisar

1 bukett broccoli

1 gul lök

1 dl valnötter

75 gram fetaost

1 dl riven prästost

1 dl ströbröd

1 ägg

Färsk basilika, några blad

Citronsaft, efter smak

Salt och svartpeppar

Smör/olja att steka i

GÖR SÅ HÄR:

Skala och skölj rödbetor och potatis. Skölj broccolin, skär av (och spara) broccolistjälken och dela broccolihuvudet i mindre buketter.

Ångkoka rödbetor, potatis och broccoli i fem minuter. Låt dem sedan svalna ordentligt innan rödbeta och potatis grovrivs och broccoli hackas i mindre bitar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg sedan rödbetor, potatis och broccolin i en matberedare ihop med lök, valnötter, fetaost, prästost, ströbröd och ägg. Mixa ihop till en smet. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och hackad färsk basilika.

Forma till biffar. Lägg biffarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i cirka 15 minuter Ta ut dem och stek sedan i en stekpanna med olja så att de får fin färg och krispig yta.

BASILIKA-/PALSTERNACKSSÅS

INGREDIENSER:

Olivolja

1 stor palsternacka

1 gul lök

1 grönsaksbuljongtärning

½-1 kruka färsk basilika

3 dl créme fraiche

GÖR SÅ HÄR:

Skala och hacka löken, fräs den i olivolja en kastrull tills den blir mjuk.

Skala och hacka palsternackan i stora bitar och lägg ner den i kastrullen.

Häll i vatten så det täcker innehållet, ca 2-3 dl och grönsaksbuljongen.

Låt alltsammans koka tills palsternackan är mjuk.

Häll av vattnet men spara det!!!

Mixa sedan resten (lök+palsternacka) ihop med créme fraiche och basilika med en stavmixer.

Låt såsen koka upp försiktigt och smaka av med buljongvattnet till önskad smak. Häll ev i örtsalt och/eller svartpeppar.

Vi serverade rätten med stekt potatis (rå potatis i små tärningar som steks i rikligt med olja/smör och kryddas med salt) och broccolistjälk som vi stekt i olja. Vi skivade även sockerärtor tunt och serverade till. Mycket gott alltihop!

Prova! Hoppas ni tycker det är lika gott som vi gör!

/Elina och Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *