Dags för fika! Vi har fortfarande vinbär kvar i frysen från förra sommaren och nu har vi äntligen tid att få användning av dem. Med veckans solsken i Göteborg känns denna 🌺RÖDA VINBÄRSPAJ🌺 extra mycket försommar. Det går såklart att byta ut vinbären mot valfritt annat bär, eller krossad ananas. Allt är gott. Vi har sen rullat vit chokladglass i rostad kokos och är man inte sugen på paj så kan man bara servera glasskulan ihop med en god fruktsallad och kanske en mango-/passionsfruktsås. Så fräscht, gott och supersnabbt!
Pajen blir både söt och syrlig tack vara crème fraiche och socker, och blir därför en god variation till den annars klassiska smulpajen (som förvisso ALLTID funkar… mmmmm).
RÖD VINBÄRSPAJ
INGREDIENSER (8 portioner):
Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 g smält smör (ev lite brynt för en mer kolaaktig smak)
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
3 dl vinbär (röda eller röda och svarta)
2 dl crème fraiche, 34%
1 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att smälta smöret. Blanda sedan samman smöret med övriga ingredienser till pajskalet.
Tryck ut pajskalet i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Om bären är frysta: tina dem i en kastrull och häll av vätskan.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen, häll dock i vinbären sist så de inte mosas.
Häll i fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.
Fyllningen kan kännas lite mjuk när man tar ut den, men den stelnar när kakan svalnar.
Servera sedan kakan ljummen.
KOKOSPANERAD GLASS
INGREDIENSER (4 portioner):
4 dl glass (vit chokladglass eller vaniljglass)
ca 2 dl kokosflingor
GÖR SÅ HÄR:
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta kokosen så att den får lite färg, på mellanvärme. Håll koll och rör runt så att den inte bränns.
Lägg kokosen i en skål.
Gör 4 glasskulor och rulla dem i den rostade kokosen.
Servera direkt!
Hoppas ni känner sommarsmaken….!!
Vi önskar er en fin helg!
//Elina & Dennis – #slängdigivego