🌱RÅRAKA🌱

Igår åt vi 🌱RÅRAKA🌱 – gjord på både potatis och jordärtskocka! Den ser hysteriskt bränd ut på bilden, det var den dock inte. Lite bränd kanske den var där i kanten, men inte värre än att det blev riktigt krispigt. I mitten var den gyllene men det syns inte för där ligger en hög av pecorino! Och runt om ligger tryffel- & pecorinokräm, vitlöksstekt shiitake, friterade jordärtskockschips, schalottenlök picklad i champagnevinäger samt klippt gräslök. Vilken SMAKBOMB. Otroooligt gott!

Den här kombinationen av tillbehör blev verkligen en fullträff. Det är alltid roligt att kombinera ihop smaker och texturer – hur en tanke och idé sen får jobbas ihop och lagas – men när det blir så här fantastiskt gott? Ja, då har vi lyckats lite extra!

RÅRAKA MED POTATIS OCH JORDÄRTSKOCKA MED TILLBEHÖR

INGREDIENSER (2 portioner):

  • Rapsolja att steka i
  • Smör att steka i
  • 150 g jordärtskocka + 75 g till jordärtskockschips
  • 300 g fast potatis
  • Salt


PICKLAD SCHALOTTENLÖK (4 portioner):

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 dl champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt


TRYFFEL- & PECORINOKRÄM (4 portioner):

  • ½ dl majonnäs (gör gärna egen, blir ca 1 dl: 1 msk dijonsenap, 1 äggula och 1 dl rapsolja)
  • 1 dl crème fraîche
  • Riven pecorino eller parmesan, ca 1 ½ msk. + mer till servering
  • ½ tsk tryffelolja
  • Örtsalt


JORDÄRTSKOCKSCHIPS (2 portioner):

  • 75 g jordärtskocka
  • Rapsolja, ca 5 dl


VITLÖKSSTEKT SHIITAKE (2 portioner):

  • 150 g shiitake
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • Smör att steka i
  • Salt, svartpeppar


ÖVRIGT:

  • Gräslök
  • Pecorino eller parmesan

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med den picklade löken!
  • Skär bananschalottenlök i tunna skivor.
  • Blanda samman champagnevinäger, socker och salt i en kastrull. Koka upp – rör om så att sockret löses upp!
  • Lägg i löken och ta av från plattan. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp till servering.
  • Gör tryffel- & pecorinokrämen.
  • Börja med att göra en majonnäs. Lägg dijon och äggula i en bunke. Vispa ihop lätt. Tillsätt rapsolja droppvis medan du vispar kraftigt. Öka sedan rapsoljan till en jämn stråle och fortsätt vispa.
  • Ta ½ dl av majonnäsen och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med örtsalt. Låt stå kallt till servering.
  • Gör jordärtskockschipsen.
  • Hetta upp rapsoljan till 180 grader.
  • Skrubba samtidigt jordärtskockorna noga, skär bort ändarna och skadade delar.
  • Hyvla dem tunt, gärna med mandolin.
  • Fritera dem i omgångar, 2-3 omgångar tills de får fin färg. Sänk värmen på plattan när du börjar fritera.
  • Passa noga så de inte bränns – det går snabbt från gyllene till bränt.
  • Ta upp med hålslev, låt rinna av och lägg på hushållspapper. Strö över flingsalt.
  • Förbered rårakorna.
  • Skrubba potatisen noggrant.
  • Skala jordärtskockorna.
  • Riv potatis och jordärtskocka grovt med ett rivjärn.
  • Lägg i en bunke och salta. Låt stå lite grann.
  • Skär så länge shiitake i skivor.
  • Hetta upp en stekpanna och lägg i shiitaken.
  • Låt den steka en stund så vätska avdunstar.
  • Tillsätt en stor klick smör, riven vitlök, salt och peppar.
  • Stek tills de får fin stekyta.
  • Medan shiitaken steks:
  • Krama ur vätska ur den rivna potatisen/jordärtskockan och forma till 2 bollar och tryck till så de får rätt form.
  • När shiitaken är färdigstekt, ta ur dem ur stekpannan och låt stå åt sidan.
  • Använd stekpannan till att steka rårakorna. Då den redan nu är varm så ska man vara lite försiktig med temperaturen när första rårakan läggs i så att det inte bränns.
  • Lägg först i rapsolja och sen en stor klick smör.
  • Lägg i en boll av råraka och platta ut den ordentligt.
  • Låt steka i 3-5 minuter på mellanvärme tills kanterna fått fin färg.
  • Vänd den försiktigt och stek i ytterligare 5 minuter.
  • Ta av från stekpannan och lägg på hushållspapper.
  • Gör likadant med råraka nummer 2.
  • Lägg dem sedan på tallrik och toppa med tillbehören; tryffel- & pecorinokräm, shiitake, jorärtskockschips, picklad lök, riven pecorino och klippt gräslök.

MUMS!!

Planera in till helgens middagar redan nu och berätta sedan gärna vad ni tyckte – då blir vi SÅ glada!!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *