Igår åt vi 🌱RÅRAKA🌱 – gjord på både potatis och jordärtskocka! Den ser hysteriskt bränd ut på bilden, det var den dock inte. Lite bränd kanske den var där i kanten, men inte värre än att det blev riktigt krispigt. I mitten var den gyllene men det syns inte för där ligger en hög av pecorino! Och runt om ligger tryffel- & pecorinokräm, vitlöksstekt shiitake, friterade jordärtskockschips, schalottenlök picklad i champagnevinäger samt klippt gräslök. Vilken SMAKBOMB. Otroooligt gott!
Den här kombinationen av tillbehör blev verkligen en fullträff. Det är alltid roligt att kombinera ihop smaker och texturer – hur en tanke och idé sen får jobbas ihop och lagas – men när det blir så här fantastiskt gott? Ja, då har vi lyckats lite extra!
RÅRAKA MED POTATIS OCH JORDÄRTSKOCKA MED TILLBEHÖR
INGREDIENSER (2 portioner):
- Rapsolja att steka i
- Smör att steka i
- 150 g jordärtskocka + 75 g till jordärtskockschips
- 300 g fast potatis
- Salt
PICKLAD SCHALOTTENLÖK (4 portioner):
- 2 bananschalottenlökar
- 1 dl champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)
- 2 msk strösocker
- 1 krm salt
TRYFFEL- & PECORINOKRÄM (4 portioner):
- ½ dl majonnäs (gör gärna egen, blir ca 1 dl: 1 msk dijonsenap, 1 äggula och 1 dl rapsolja)
- 1 dl crème fraîche
- Riven pecorino eller parmesan, ca 1 ½ msk. + mer till servering
- ½ tsk tryffelolja
- Örtsalt
JORDÄRTSKOCKSCHIPS (2 portioner):
- 75 g jordärtskocka
- Rapsolja, ca 5 dl
VITLÖKSSTEKT SHIITAKE (2 portioner):
- 150 g shiitake
- 1 liten vitlöksklyfta
- Smör att steka i
- Salt, svartpeppar
ÖVRIGT:
- Gräslök
- Pecorino eller parmesan
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med den picklade löken!
- Skär bananschalottenlök i tunna skivor.
- Blanda samman champagnevinäger, socker och salt i en kastrull. Koka upp – rör om så att sockret löses upp!
- Lägg i löken och ta av från plattan. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp till servering.
- Gör tryffel- & pecorinokrämen.
- Börja med att göra en majonnäs. Lägg dijon och äggula i en bunke. Vispa ihop lätt. Tillsätt rapsolja droppvis medan du vispar kraftigt. Öka sedan rapsoljan till en jämn stråle och fortsätt vispa.
- Ta ½ dl av majonnäsen och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med örtsalt. Låt stå kallt till servering.
- Gör jordärtskockschipsen.
- Hetta upp rapsoljan till 180 grader.
- Skrubba samtidigt jordärtskockorna noga, skär bort ändarna och skadade delar.
- Hyvla dem tunt, gärna med mandolin.
- Fritera dem i omgångar, 2-3 omgångar tills de får fin färg. Sänk värmen på plattan när du börjar fritera.
- Passa noga så de inte bränns – det går snabbt från gyllene till bränt.
- Ta upp med hålslev, låt rinna av och lägg på hushållspapper. Strö över flingsalt.
- Förbered rårakorna.
- Skrubba potatisen noggrant.
- Skala jordärtskockorna.
- Riv potatis och jordärtskocka grovt med ett rivjärn.
- Lägg i en bunke och salta. Låt stå lite grann.
- Skär så länge shiitake i skivor.
- Hetta upp en stekpanna och lägg i shiitaken.
- Låt den steka en stund så vätska avdunstar.
- Tillsätt en stor klick smör, riven vitlök, salt och peppar.
- Stek tills de får fin stekyta.
- Medan shiitaken steks:
- Krama ur vätska ur den rivna potatisen/jordärtskockan och forma till 2 bollar och tryck till så de får rätt form.
- När shiitaken är färdigstekt, ta ur dem ur stekpannan och låt stå åt sidan.
- Använd stekpannan till att steka rårakorna. Då den redan nu är varm så ska man vara lite försiktig med temperaturen när första rårakan läggs i så att det inte bränns.
- Lägg först i rapsolja och sen en stor klick smör.
- Lägg i en boll av råraka och platta ut den ordentligt.
- Låt steka i 3-5 minuter på mellanvärme tills kanterna fått fin färg.
- Vänd den försiktigt och stek i ytterligare 5 minuter.
- Ta av från stekpannan och lägg på hushållspapper.
- Gör likadant med råraka nummer 2.
- Lägg dem sedan på tallrik och toppa med tillbehören; tryffel- & pecorinokräm, shiitake, jorärtskockschips, picklad lök, riven pecorino och klippt gräslök.
MUMS!!
Planera in till helgens middagar redan nu och berätta sedan gärna vad ni tyckte – då blir vi SÅ glada!!
//Elina & Dennis – #slängdigivego