En påskhelg fullproppad med sol och mat… och än är den inte slut! Igår plockade vi massor av ramslök – vilket visade sig vara perfekt inför dagens spontana korvgrillning och bouleturnering med familjen. Som tillbehör till korven gjorde vi nämligen en POTATISSALLAD MED 🌱RAMSLÖKSPESTO🌱 och bjöd på. SÅ lyxigt och vårigt!
Oj, vad vi älskar att kunna ta vara på det skogen bjuder på!
Och vi älskar att potatissalladssäsongen är invigd!
Många potatissallader kommer det bli framöver, det går ju göra på 100 olika sätt och är därför perfekt och variationsrikt som både tillbehör eller som huvudmiddag. Allra bäst är att göra en stor sats och förvara i kylen, och sedan variera vad man äter till. Så blir det nya middagar varje dag – och dessutom med minimal tidsåtgång.
POTATISSALLAD MED RAMSLÖKSPESTO
INGREDIENSER (10 stora bufféportioner):
3 dl ramslökspesto (recept nedan)
1,2 kg fast potatis, gärna små
200 g soltorkade tomater – ej oljan, avrunnen vikt
2 små rödlökar
300 g fetaost
70 g ruccola
GÖR SÅ HÄR:
Gör peston.
Koka potatisen i saltat vatten. Den ska inte bli för mjuk. Låt svalna helt.
Dela potatisen i mindre bitar, ca 3*3 cm.
Hacka de soltorkade tomaterna. Skiva löken.
Skär/dela fetaosten.
Skölj ruccolan.
Blanda samman alla ingredienser (potatis, pesto, soltorkade tomater, rödlök, fetaost och ruccola) och låt stå kallt fram till servering.
RAMSLÖKSPESTO
INGREDIENSER (4 dl – använd 3 dl till receptet ovan):
1 dl solroskärnor
1,5 dl naturella valnötter
40-70 g färsk ramslök, grovhackad – mängden avgörs av hur neutral olja man väljer. Ju mer neutral olja, desto mindre ramslök behövs – så prova er fram!
1,5 dl riven parmesan
1 riven vitlöksklyfta
Saft från 1 pressad citron
2 dl olja – vi använde oljan från de soltorkade tomaterna. Alternativt 1,5 dl olja + 0,5 dl vatten.
Salt
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelvärme. Ta bort när de börjar få lite färg. Låt svalna.
Lägg de svalnade solroskärnorna i en matberedare tillsammans med valnötter. Mixa lite grann.
Lägg i ramslöken, vitlöken och parmesanen. Mixa lite till.
Pressa i saften från citron och oljan, börja med 1 dl olja. Smaka av!
Beroende på vilken olja man väljer så kan mängden ramslök variera och det kan behöva läggas i mer ramslök (om man börjar med 40g) – vi slutade på 70 g och gjorde då helt enligt receptet vi skrivit upp ovan – dvs med 2 dl olja. Eftersom vi valde att använda oljan från de soltorkade tomaterna (pga ger god smak och bra att den används!) så ger det mycket smak till peston och vi ville ha i mer ramslök.
Väljer man en mer neutral olja så kan det räcka med omkring 40 g färsk ramslök. Använder man olivolja eller någon med mer smak så som vi gjorde så kan man också välja att byta ut 0,5 dl av oljan mot vatten (eller mer citron) för att få till konsistensen. Vi ville ha peston relativt lös eftersom den skulle fungera som dressing till potatissalladen.
Smaka till sist av med salt. Vi saltade den rejält (”översaltad” om den ska ätas som den är) eftersom det skulle spädas ut med så mkt potatis och göttigheter till salladen!
Hoppas ni med denna smått röriga vägledning kan hitta er väg fram till den – för er – perfekta ramslökspeston!
Smaklig potatissallad!
//Elina & Dennis – #slängdigiveo