🌱PUMPACURRY🌱

Idag blev vi bortbjudna på middag – mmm så lyxigt det kan vara! Hur kul (dvs JÄTTEKUL) vi faktiskt än tycker att det är att stå i köket så är det ju också fantastiskt gott att få luta sig tillbaka, ta ett glas bubbel och låta andra fixa och dona och istället bli helt överraskad av vad som ska serveras. Så denna 🌱PUMPACURRY🌱 som ni ser på bild gjorde vi alltså inte idag. Men typ i tisdags? Dagarna försvinner så snabbt… Det är hur som helst pumpacurry med blomkål och röda linser, massa god kryddning, couscous blandat med quinoa och rostade pumpakärnor, färsk koriander samt picklad schalottenlök som blev över från rårakan.Seså – laga, ät och ät igen! SÅ GOTT! Dessutom är rätten helt vegansk!

Det var perfekt att kunna toppa grytan med lite picklad schalottenlök som blev över från rårakan tidigare i veckan – recept på den hittar ni HÄR . Syrligheten från löken tillför verkligen det lilla extra till den kryddiga currygrytan!

Vi är ju också rejält svaga för koriander som ni nog vet vid det här laget, så var inte rädda för att ösa på med det om ni älskar det lika mycket som vi! Och om man istället inte tycker om det så går det bra att utesluta det både i grytan och vid servering. Pressa ev. i lite mer lime istället!
Och servera GÄRNA rostade pumpakärnor till. Det blir crunchigt och gott! Vi tror också att ett hackat, syrligt (rött) äpple skulle passa fantastiskt gott att toppa grytan med. Kanske allra bäst i kombination av rostade hasselnötter? Prova er gärna fram till egna smakkombinationer och toppingar.

Vi hade 2 dl okokt quinoa och 2 dl okokt couscous som vi kokade upp var för sig med olivolja och buljong, och som vi sedan blandade ihop och serverade grytan med. Det funkar givetvis fint att enbart välja en av dem, eller något annat valfritt tillbehör man gillar.

Nu till receptet…

PUMPACURRY (5 portioner):

  • Olivolja
  • 2 dl kokta linser (1 dl okokta)
  • 400 g butternutpumpa
  • 300 g blomkål
  • 1 bit purjolök, ca 15 cm
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 bit färsk ingefära, ca 4 cm
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 1 tsk gul curry
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ burk kokosmjölk, á 400 ml
  • 2 dl vatten
  • ½ tärning umamibuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 1 msk fryst koriander
  • 1 tsk ljus soja
  • ½ lime, saften
  • Örtsalt
  • Svartpeppar
  • Couscous, quiona, ris, potatis eller annat till servering
  • Färsk koriander till servering
  • Ev. picklad lök till servering
  • Ev. 1 hackat, syrligt äpple till servering
  • Rostade pumpakärnor till servering

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att koka linserna om de är okokta. Koka dem gärna med olivolja och lite grönsaksbuljong. Ställ åt sidan.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär bort skalet och innanmätet från pumpan. Skölj den och dela den i kuber, ca 1,5*1,5 cm.
  • Lägg pumpan på en ugnssäker plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda runt.
  • Rosta i ugnen i ca 25 minuter tills de börjar bli lite rostiga.
  • Skölj blomkålen och dela den i mindre bitar/buketter.
  • Dela och skölj purjolöken. Skär dem i tunna strimlor (halvmånar).
  • Hetta upp olivolja i en kastrull.
  • Lägg i blomkål och purjolök, sänk till medelvärme. Fräs i någon minut – men håll koll så att inte löken bränns. Rör om emellanåt.
  • Tillsätt riven ingefära, riven vitlök. Fräs i 30 sek.
  • Tillsätt gurkmeja, cayenne, curry och spiskummin. Fräs i ytterligare 1 min på ganska låg värme. Tillsätt ev mer olivolja så att det inte bränns. Salta med örtsalt. Häll ut detta i en skål och ställ åt sidan.
  • Ta ut pumpan ur ugnen och lägg i den nu tomma kastrullen.
  • Tillsätt ½ burk kokosmjölk och mixa det slätt.
  • Koka upp. Tillsätt 2 dl vatten, umamibuljong och soja. Koka upp.
  • Lägg i den kryddade, stekta blomkålen och löken i kastrullen och låt det småkoka i ca 15 minuter.
  • Tillsätt fryst koriander och de kokta linserna.
  • Ta av från plattan och pressa i saften ur ½ lime.
  • Smaka av med salt.
  • Servera med couscous/quinoa eller valfritt tillbehör.
  • Toppa gärna med rostade pumpakärnor, färsk koriander, picklad lök och/eller hackat, syrligt äpple.

Ät och njut av den goda, värmande grytan så länge som vintern (vårvintern?) fortfarande är lite kylig!
Det här är också en perfekt matlåderätt – om det nu behövs ytterligare en anledning för att laga den (:

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *