🌱POTATISTORTILLA🌱

🌱POTATISTORTILLA🌱 – Denna återkommande goding! Idag gjorde vi en lunchvariant med färskpotatis, fetaost och grönkålspesto. Som vi sedan toppade med ugnsrostad pumpa, späd grönkål och ännu mer grönkålspesto. Båda barnen åt upp det i ett nafs. Vi med! Så gott! Inte minst i detta otroooooligt tråkiga semesterväder… Grönkålspeston och grönkålen fick vi hem som smakprov från Svegro i samarbete med Smakbox i förra veckan. Roligt och GOTT att kunna smaksätta potatistortillan med detta. Älskar variation! Och även om vi egentligen föredrar egengjord pesto (pga det är busenkelt att göra och ett toppenbra sätt att ta vara på grönt!) så får denna klart godkänt. Smakrik och känns… omsorgsfull typ? En tacksam och god genväg som kom väl till pass idag!

Vi gör ju potatistortilla lite då och då. Dels att det är en rätt som faktiskt alla fyra i familjen uppskattar (det är vi inte helt bortskämda med kan vi lova…. en ettåring som har väldiga svängningar i sitt ätande och en sjuåring som börjar omvända mer och mer från en vegovägrare till lite mer mottaglig. Det är en utmaning minsann!) Och dels för att det är smidigt, gott – och som sagt, VARIATIONSRIKT. Just att maträtter går att variera, justeras utifrån vad som finns hemma och på så vis agera kylskåpsrens är ett koncept vi älskar!

En tidigare potatistortilla vi gjort är denna SÖTPOTATISTORTILLA  – kika gärna in den!

Nu till denna… Vi använde färskpotatis (det är sommar, då äter vi färskpotatis!). Vi tog philadelphiaost för det var det som behövdes göras åt här hemma. Och fetaost! Hade gärna rivit ner någon god lagrad ost också för ytterligare smak (ost är ju ALLTID ost!) men den får vi hushålla med här hemma lite innan vi ger oss ut på roadtrip här i veckan.

Receptet då? Här kommer det!

POTATISTORTILLA MED GRÖNKÅL

INGREDIENSER (4-5 portioner):

  • 0,75 dl olivolja
  • 600 g färskpotatis
  • 2 schalottenlök
  • 6 ägg
  • 125 g philadelphiaost (går att byta ut mot 1 dl grädde)
  • 1 burk Svegro grönkålspesto, á 140 g (varav hälften till servering)
  • Svartpeppar
  • Örtsalt
  • 75 g fetaost
  • Till servering:
  • 1 liten pumpa, ugnsrostad med olivolja, flingsalt och svartpeppar
  • Späd grönkål
  • Grönkålspesto
  • 75 g fetaost

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med pumpan. Sätt ugnen på 225 g. Skär bort skalet på pumpan, kärna ur (spara gärna kärnorna – stek och ät!) och skär i skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper, pensla med/ringla över olivolja. Salta och peppra och rosta i ugnen tills mjuk.
  • Tvätta potatisen noggrant. Skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg i kallt vatten så länge.
  • Skala schalottenlöken och skär i tunna skivor, gärna med mandolin.
  • Hetta upp en stekpanna med olivolja.
  • Häll av vattnet från potatisen.
  • Lägg ner potatis och lök i stekpannan. Salta och peppra. Stek på låg värme i ca 15-20 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  • Rör ner en halv burk grönkålspesto. Låt det steka med lite.
  • Vispa ihop ägg och philadelphiaost (eller grädde). Salta och peppra.
  • Häll ned äggsmeten i pannan och använd en stekspade för att försiktigt lyfta upp potatisen och löken pö om pö så att smeten även rinner igenom det ner i botten.
  • Smula över 75 g av fetaosten.
  • Höj temperaturen lite grann, till medelvärme, och fortsätt stek i 5 minuter.
  • Ta hjälp av en skärbräda (eller platt lock eller liknande) för att vända håll på potatistortillan. Tillsätt ev lite mer olja om det är för torrt i pannan. För ner den igen i pannan – men nu på andra hållet – och stek den ytterligare 3 minuter.
  • Ta av från plattan. Fördela över den ugnsrostade pumpan och grönkål direkt på tortillan i stekpannan. Fördela slutligen den sista peston och smula över resterande fetaost.
  • Servera!

MUMS!
Hoppas ni gillar!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *