Flätat 🥖PESTOBRÖD🥖 – gott, saftigt och lite extra grönt. Ett finfint bjudbröd att ställa fram på buffébordet! Vi gjorde en ramslökspesto som fyllning ihop med saltrostade solroskärnor och riven cheddarost, men det funkar givetvis bra med vilken pesto som helst. Kanske basilikapesto, soltorkad tomatpesto, ruccolapesto eller vad som. Eller så byter man ut peston helt mot färskost och hackade örter – kan ju bara bli riktigt gott det med!
Brödet blir snyggt utan att det för den sakens skull är särskilt avancerat att göra.
Servera gärna med ett lager färskost och lite flingsalt.
RAMSLÖKSPESTO
INGREDIENSER (lagom mängd till 1 bröd):
1 dl rostade, saltade solroskärnor (eller valfria nötter/frön)
50 g färsk ramslök (eller motsvarande mängd fryst ramslök)
1 vitlöksklyfta
0,75 dl olivolja
0,5 dl vatten
Drygt 1 dl grovriven prästost (ca 60 g)
Salt
Peppar
GÖR SÅ HÄR:
Lägg solroskärnorna i en matberedare. Mixa lite.
Tillsätt ramslök, vitlök och prästost. Mixa lite till.
Häll i olivolja och mixa. Mixa sedan ned vatten till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
PESTOBRÖD
INGREDIENSER:
2 dl vatten
12 g jäst
½ msk olivolja
0,75 tsk salt
3,5 dl siktat dinkelmjöl (ca 190 g)
2,25 dl vetemjöl special (ca 135 g)
1 sats ramslökspesto – recept ovan (ca 1-1,5 dl)
4 blad ramslök
2 msk saltrostade solroskärnor
1 dl riven cheddarost
Flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
Värm vattnet till 36-37 grader.
Smula jästen i en bakmaskin – tillsätt vattnet och rör ut jästen.
Lägg i olja och salt och sedan mjölet i omgångar.
Arbeta degen i bakmaskinen tills den blir smidig, cirka 10 minuter.
Låt degen jäsa under en kökshandduk i rumstemperatur i 1 h.
Gör peston!
Mjöla ett bakbord och häll ut den jästa degen.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 45 * 25 cm.
Bred på peston, men låt kanterna vara fria runt om.
Strö över hackade ramslöksblad, riven cheddarost, saltrostade solroskärnor och lite flingsalt.
Rulla ihop degen hårt – den ska rullas från den korta sidan, dvs så det blir en rulle på cirka 25 centimeters längd.
Nyp ihop skarven så att den fäster sig ordentligt.
Skär rullen mitt itu på längden (se bild).
Tryck till degen längst upp så att den håller ihop.
Fläta sedan de två längderna så brödet kommer omlott (se bild).
Tryck in ändarna under brödet.
Mjöla en brödform á 1,5 liter (smör och mjöl).
Lyft över brödet i formen och låt brödet jäsa under kökshandduk i rumstemperatur i cirka 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 minuter, den ska få en innertemperatur på cirka 96-98 grader.
Håll koll så att inte ytan bränns.
Låt brödet vila lite i formen, 5-10 minuter innan det tas ut i formen. Låt det sedan svalna på galler.
Ett bröd till studenttider, bröllopstider, examenstider eller ”bara” vanliga middagstider!
//Elina & Dennis – #slängdigivego