🥗KRÄMIG FÄNKÅLSSALLAD🥗

🥗KRÄMIG FÄNKÅLSSALLAD🥗 med dill och syrligt äpple! Här som hjälp för att levla upp till korv med bröd 2.0. Men god som den är också givetvis! Smakar sommar! Här äts den med citronmarinerad schalottenlök (hackas såklart ned i salladen med men lite extra på är aldrig fel) plus friterad schalottenlök (busenkelt) som gottats med flingsalt. Persilja på också. Tänker oss detta i tunnbrödsrulle i sommar med färskpotatis, ännu mer dill och så gärna korv då med! Vi gjorde fänkålssalladen till påskbuffén i påskas och har velat äta den igen sen dess. Dagens middag var välkommen med andra ord. Prova ni med!

När vi ville prova oss fram till en ny variant på fänkålssallad i påskas så kom vi och tänka på vår jääääättegoda färskpotatissallad  (TIPS TIPS nu också givetvis i sommartider), så vi utgick från den i själva dressingen. Dvs gräddfil, prästost, dill m.m. Sen la vi till det vi var sugna på som kombination till fänkålen. Syrligt äpple hyvlades och åkte ner. Schalottenlök likaså, dock först efter ett litet citronbad.

Det ÄR gott att göra just så, marinera schalottenlöken i citronsaft och sedan lägga ner den i salladen. Men det går såklart bra att hoppa det steget och hyvla ner det rakt ner i salladen i stället. Smaka ev upp med mer citronsaft bara.

Nu så, här kommer receptet:

KRÄMIG FÄNKÅLSSALLAD MED DILL

INGREDIENSER (4 portioner):

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 grönt, syrligt äpple t.ex. granny smith
  • 1 stor schalottenlök (eller två små)
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 msk majonnäs (gärna egengjord)
  • ½-1 tsk dijonsenap
  • 0,75 dl riven prästost
  • ½ kruka färsk dill
  • ½ citron, saften
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Örtsalt

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att hyvla schalottenlöken tunt, gärna på mandolin. Lägg den i en liten skål och pressa över saften från 1/4 citron. Täck över och stå kallt fram till servering.
  • Slå en majonnäs (1 äggula, lite dijon, 1 dl rapsolja). Ta sedan 1 (generös) msk majonnäs och blanda samman med gräddfil i en bunke.
  • Hacka dillen. Blanda ner dillen och den rivna prästosten i bunken.
  • Rör ned vitvinsvinäger och dijonsenap, börja med ½ tsk och ta mer om det önskas.
  • Skölj fänkålen och riv den grovt med ett rivjärn – rör ned i bunken.
  • Hyvla äpplet tunt, gärna på mandolin och hacka den sedan något. Det går att hacka den i större bitar (godast så om det ska ätas som röra/tillbehör) eller i mindre bitar (praktiskt om röran ska ligga på korv med bröd). Lägg ner den direkt i röran (ska ej bli brun) och blanda runt.
  • Pressa ner saft från citron, börja med 1/4 citron.
  • Smaka av med örtsalt och ev. mer dijonsenap och/eller citronsaft.
  • Lägg över i en burk med lock och låt stå kallt till servering, gärna åtminstone 1 h.
  • Häll sedan av citronsaften från schalottenlöken innan servering. Skär ev. löken i mindre bitar och blanda sedan ned den i fänkålssalladen.
  • ÄT!

Mmmmm! Vad vi ÄLSKAR att det finns så mycket sommarmat att se fram emot framöver!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *