🌱KORIANDER- & MYNTAPESTO🌱 – godare (och grönare 💚) än så blir det inte till denna asiatiska risnudelsallad. Den fylls ut med avokado, sockerärtor, svarvad morot, lime, jordnötter och massa koriander. Marinera sedan tofu att toppa salladen med och vips så har du en återkommande rätt att ta till i tid och otid. SÅ gott!! Vi älskar detta och lagar det mer än gärna.
Dessutom blir det så himla gott som matlåda! Perfekt till varma sommardagar eftersom allt ska serveras kallt.
Gör gärna tofun med lite framförhållning (minst 2 h innan servering) för att den ska bli riktigt gottigt!
Och självklart går det bra att byta ut till vilka grönsaker man än föredrar. Eller byta ut tofun mot nåt annat gott. Men vi tycker denna sammansättning är riktigt toppen!
ASIATISK NUDELSALLAD MED MARINERAD TOFU
INGREDIENSER (5-6 portioner):
MARINERAD TOFU:
- 2 paket fast tofu á 270 g
- 2 msk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 stor tsk sambal oelek
- 1 stor vitlöksklyfta
KORIANDER- & MYNTAPESTO:
- 2 krukor koriander
- 1 stor kruka mynta
- 2 vitlöksklyftor
- 4 lime (spara 1 till servering)
- 1 grön chili
- 3 dl (varav 1 dl till servering) saltade och rostade jordnötter, eller andra saltade och rostade vid allergi av jordnötter tex: pumpakärnor, pinjenötter, mandlar eller pistasch
- 3-4 dl riven parmesan
- 1,5 dl olivolja
- Ev 0,5 dl vatten
- Svartpeppar
- Salt brukar inte behövas
ÖVRIGT:
- 250 g risnudlar (okokta)
- 2 Avokado
- 150 g sockerärtor/sugar snaps
- 1-2 morötter
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med tofun. Lägg tofublocken på en tallrik med hushållspapper för att pressa ut vätskan. Lägg mer papper på ovansidan och sedan något tungt. Låt ligga så 15 minuter och pressa sedan, dock ej för tungt. Tofun ska inte gå sönder.
- Blanda samtidigt samman ingredienserna till marinaden i en bunke: soja, sesamolja, sambal oelek, riven vitlök.
- Skär tofun i kuber, ca 2*2 cm och lägg ned dem i marinaden. Blanda runt och ställ in i kylen, gärna i minst 2 h för att få mycket smak.
- Gör peston: Ta 3/4 av koriandern och hacka ned lite lätt, inklusive stjälkarna. Spara resten av koriandern till servering. Hacka myntan.
- Lägg ned det i en matberedare/mixer ihop med 2 dl jordnötter, 1 hackad grön chili samt zest och saft från 3 lime. Skölj först limen i ljummet vatten! Mixa.
- Riv ned vitlöksklyftorna och parmesan samt häll i olivoljan. Mixa igen till en pesto, antingen slät eller med lite bitar – det är en smaksak.
- Smaka av! Tillsätt ev svartpeppar och lite vatten om ni vill spä ut smakerna eller konsistensen.
- Ställ i kylen.
- Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Tillsätt neutral olja och klipp dem gärna lite med en sax så de ej klibbar ihop. Låt svalna till kallt eller ljumna.
- Dela sockerärtor, skär avokado och svarva morot.
- Hacka jordnötter och den sista koriandern grovt.
- Dela limen i klyftor.
- Blanda samman nudlarna med peston.
- Fördela sedan pestonudlarna på ett fat med avokado, sockerärtor och morötter. Toppa med hackade jordnötter, koriander och limeklyftor att sedan pressa över.
Ät med god aptit! Hoppas ni gillar det iaf hälften så mycket som vi, för då är det gott nog bara det!
//Elina & Dennis – #slängdigivego