🌱KOKOS- & SÖTPOTATISGRYTA🌱

Här kommer en gryta för HELA familjen som vi lagade igår. Och då menar vi hela familjen. Vår bebis äter den (anpassad med hetta och salt förvisso), 7-åringen äter den och VI äter den! Det är lite extra roligt att skapa maträtter som går hem hos alla och inte bara hos oss vuxna. Det är iaf en 🌱KOKOS- & SÖTPOTATISGRYTA🌱med linser och grönsaker. Som äts med äggnudlar och perfekt stekta ägg (sådär så de nästan blir friterade, mmm!). För visst känns det som att hela mat-instagram svämmar över av nudlar? Och just äggnudlar har vi inte ätit på hundra år och lite till så det fick det bli denna gång! Grytan är vegansk och vill man att hela rätten ska vara vegansk så byter man ut äggnudlarna mot risnudlar, ris, sötpotatisnudlar eller liknande. Samt skippar ägget! Perfekt matlådemat också!

Vi valde att koka både linserna och sötpotatisen separerat från grytan. Vill man slänga i det okokt i grytan så funkar ju det med men då får man anpassa koktiden efter det och även hur mkt vätska man behöver ha i. Då kan andra mängder också behöva justeras.

Det som är bra med att göra som vi, dvs koka det separat, är att det går att förbereda upp till någon dag innan. Förvara det bara tätförslutande i kylskåp! Så bra!

Man kan också välja att endast ta zucchini eller aubergine. Vi har valt att ta hälften/hälften (halva av varje) men det är en smaksak såklart!

Och vårt motto: smaka av, smaka av, smaka av….

Nu till receptet:

KOKOS- OCH SÖTPOTATISGRYTA

INGREDIENSER (6-8 portioner):

  • Rapsolja
  • 1 ½ dl okokta röda linser
  • 250 g sötpotatis
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 150 g zucchini (ca ½)
  • 150 g aubergine (ca ½)
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk, riven ingefära
  • 3/4 tsk gurkmeja
  • 3/4 – 1 tsk spiskummin
  • 3/4 – 1 tsk malen koriander
  • 1-2 tsk sambal oelek, beroende på hur starkt man vill ha det
  • 1 buljongtärning, gärna umami, men grönsaksbuljong fungerar också bra
  • 1 burk kokosmjölk, á 400 g
  • 1 burk konserverade, hela tomater, á 400 g
  • 1 dl vatten
  • 1 msk fryst koriander
  • 1-1½ lime, saften
  • Ev. salt

Servera med:

  • Äggnudlar
  • 6-8 st stekta ägg
  • Ev. sesamfrön
  • Ev. hackade jordnötter
  • Färsk eller fryst koriander

GÖR SÅ HÄR:

  • Koka linserna enligt anvisningar på förpackningen. Ställ åt sidan.
  • Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är precis mjuka. Häll av vattnet och låt stå åt sidan. Skär ev. dem i ännu mindre kuber nu när de är kokta.
  • Förbered grönsakerna.
  • Gör klyftor av löken, eller grovhacka den.
  • Skala och riv ingefäran. Skala och riv vitlöken.
  • Skölj och skär paprikan i mindre bitar.
  • Skölj zucchini och aubergine och skär i kuber. Gör dessa två sist de lätt får en brunaktig färg när de kommer i kontakt med luft, särskilt aubergine.
  • Hetta upp rikligt med rapsolja i en stor kastrull med höga kanter. Botten ska vara täckt med ca ½ cm lager med rapsolja.
  • Sänk till medelvärme och lägg i gurkmeja, spiskummin och malen koriander. Låt fräsa 20 sek.
  • Lägg i riven ingefära, riven vitlök och sambal oelek och låt fräsa 30 sek.
  • Tillsätt gul lök, paprika, zucchini och aubergine och låt fräsa i ca 5 minuter på mellanvärme. Tillsätt mer rapsolja om det behövs. Rör om emellanåt så att det inte bränns vid.
  • Häll i en burk konserverade, hela tomater (mosa dem så gott det går i grytan). Häll i 1 dl vatten i den nu tomma burken och häll sedan detta vatten i grytan, på så vis kommer ännu mer av tomatsmaken med.
  • Skaka om burken med kokosmjölk och häll sedan ner den i grytan.
  • Smula ner buljongtärningen.
  • Koka upp och låt sedan småputtra i 10-15 minuter.
  • Koka så länge äggnudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
  • Stek ägg i rikligt med rapsolja, det ska fräsa och låta – de ska nästan friteras. Justera värmen så att inte oljan skvätter. Stek dem endast på ena sidan och krydda med salt, svartpeppar och chiliflakes.
  • När grytan har kokat: tillsätt fryst koriander och saften från 1-1½ lime. Smaka av med salt och ev. mer sambal oelek och/eller lime.
  • Lägg ner de kokta linserna och den kokta sötpotatisen och låt det stå på svag värme i 5 minuter innan servering.
  • Servera med äggnudlar och stekt ägg. Toppa med sesamfrön, hackade jordnötter och färsk eller fryst koriander. Kanske lite chiliflakes om det önskas mer hetta.

Så gott, så gott!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *