När det suger i chokladtarmen OCH i cheesecaketarmen på samma gång – då passar denna 🍰KLADDKAKECHEESECAKE🍰 alldeles, alldeles perfekt. Ni vet vad vi gillar vid det här laget – så givetvis innehåller den både brynt smör och flingsalt. Den är kladdig, söt, salt och syrlig. Och vi åt den varje dag i en vecka. Vill ni med baka? KLART NI VILL.
Gör GÄRNA kakan dagen innan, eller åtminstone några timmar innan så att den får gotta till sig i kylen. Servera sedan kall (kanske inte kylskåpskall, ta fram från kylen 10-15 min innan servering) och med glass/grädde och mer hallon. Dubblar man satsen (eller *1,5) så kan man minska ner lite grann på mängden av cheesecakesmeten om man får till ett ”swirl”-mönster. Eller så låter man det bli som det blir utan swirl, som vi. För cheescake är ju trots allt väldigt gott även om det inte blir lika snyggt…
KLADDKAKECHEESECAKE
INGREDIENSER (ca 8-10 bitar):
- 150 g smör
- 1 dl kakao
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
- 2½ dl vetemjöl
- 1 nypa flingsalt
Cheesecakesmet:
- 150 g cream cheese
- 1 äggula
- 3 msk florsocker
- 1 msk vaniljsocker
Garnering:
- 75-100 g frysta hallon
- Smör och kokosflingor till formen.
Till servering:
- Glass eller vispad grädde
- Hallon eller andra bär, färska eller tinade
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
- Ta fram hallonen ut frysen som ska användas till själva kakan så att de får småtina.
- Bryn sedan smöret i en kastrull. Smöret ska smälta helt, börja bubbla – få en brunaktig ton och lukta nötigt. Då är det klart.
- Ta av det brynta smöret från spisen och vispa ned kakaon. Ställa åt sidan så att det får svalna.
- Ta en ny bunke och rör ihop ägg med socker och vaniljsocker/-pulver. Smula ned en nypa flingsalt.
- Blanda ned mjölet i äggsmeten och sedan i med även det svalnade smöret/kakaon. Använd en slickepott för att blanda samman allt.
- Ta en ny bunken och rör samman alla ingredienser till cheesecakesmeten. Det ska bli en jämn smet.
- Smöra sedan en springform och bröa med kokosflingor.
- Häll ned kladdkakesmeten i formen. Klicka sedan ut cheesecakesmeten lite här och var.
- Ta en gaffel och gör ett ”swirl”-mönster. Toppa med hallon.
- Sätt formen i mitten av ugnen och grädda kakan i 30-40 minuter. Det kan variera lite beroende av ugn.
- Ta ut kakan när den fortfarande är geggig i mitten, den ska dock inte vara alldeles för lös, men kletig.
- Låt svalna innan den ställs in i kylen med plastfilm runt där den får svalna fram till servering för att bli härligt krämig.
Kakan blir garanterat uppskattad!!
Ha en fin lördag. Och ät mycket gott!
//Elina & Dennis – #slängdigivego


