Ännu en snabblagad och samtidigt väldigt smakrik gryta kommer här! En 🌱KIKÄRTSGRYTA MED GARAM MASALA🌱, broccoli och persilja. Mums så gott! Helt växtbaserad dessutom. Och finns det quinoaskeptiker i matsällskapet (t.ex. barn….) så kan man göra som vi: blanda hälften vit quinoa med hälften couscous så slinker det ner lätt som en plätt. Laga en rejäl omgång av grytan – den är nämligen riktigt god som matlådemat.
Servera gärna grytan med färska tomater, det bryter av riktigt gott. Och droppa gärna över lite citronsaft för det lilla extra!
Vill man går det givetvis bra att servera enbart det ena eller det andra av quinoa eller couscous. Även ris, potatis och bulgur är goda tillbehör till.
Nu till receptet….
KIKÄRTSGRYTA MED GARAM MASALA
INGREDIENSER (4-5 portioner):
- 2 msk rapsolja
- 1 gul lök
- 2 tsk garam masala
- ½ tsk paprikapulver, stark eller vanlig
- ½ tsk spiskummin
- 2 tsk sambal oelek
- 2 msk tomatpuré
- 2 stora eller 3 små vitlöksklyftor
- ½ – 1 msk grönsaksbuljongpulver (½-1 tärning)
- 250 g broccoli
- 1 burk hela, konserverade tomater + ½ burk vatten
- 15 g färsk persilja, ev mer till servering
- 1 burk konserverade kikärtor, á ca 380 g
- Örtsalt
- 1,5 dl okokt quinoa
- 1,5 dl okokt couscous
- Bladspenat till servering
- Körsbärstomater till servering
- Ev. citron till servering
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att hälla av kikärtorna. Skölj dem med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.
- Koka quinoa och couscous enligt anvisningar på förpackningarna, gärna med olivolja samt grönsaksbuljong istället för salt. Blanda dem samman när de är kokta.
- Hacka löken.
- Skölj broccolin och skär den i mindre buketter. Skär stammen/stjälkarna i mindre bitar.
- Hetta upp rapsolja i en gryta. Sänk till medelvärme och lägg i garam masala. Låt det fräsa i ca 30 sekunder.
- Lägg i löken och stek försiktigt tills den blir genomskinlig.
- Tillsätt sambal oelek, tomatpuré och riven vitlök. Stek 30 sekunder.
- Lägg i broccolin i grytan. Krydda med paprikapulver och spiskummin. Tillsätt ev. mer rapsolja om det behövs. Fräs någon minut.
- Lägg i konserverade tomater. Fyll den tomma burken till hälften med vatten och häll i det i grytan. Tillsätt grönsaksbuljong.
- Låt det koka upp och mosa tomaterna så gott det går.
- Småkoka i 5-10 minuter.
- Lägg i hackad, färsk persilja och smaka av med örtsalt.
- Häll ned de avrunna kikärtorna.
- Servera grytan med quinoa/couscous, bladspenat och tomater. Toppa ev. med mer persilja och droppa gärna över lite citronsaft.
Det här blev väldigt gott tyckte vi! Hoppas ni tycker detsamma. Hör gärna av er om ni provar!
..Och nu ska vi baka tårta, för imorgon har vi en 7-åring i familjen! HURRA HURRA HURRA!
//Elina & Dennis – #slängdigivego