KALASKAKOR

KALASKAKOR

Förra helgen hade vi kalas ihop med våra familjer. Då vi fyller 6+30+34 inom 2 veckors tid bjöd vi in till 70-årskalas! Vi bjöd på mat och en hel del fika!

Vi glömde totalt av att fota maten – men desto mer foton blev det på fikat, så det vill vi gärna dela med oss av! All bakning var laktosfri och då vi även har intolerans mot gluten inom familjen så vägde vi upp alla glutenbomber med en glutenfri kokoskaka (samt en glutenfri dadel- och mandelkladdkaka som dock inte kom med på bild…).

Vi lagar ju hellre mat än bakar om man säger så.. och det kanske ännu mer när det kommer till tårtor. Vi har noll tålamod när det kommer till tårtbak, vilket kanske är konstigt då såväl tålamod som tid inte är några direkta konstigheter när det kommer till att få laga god mat. Tur för oss är då att vi har vår vän Sandra som både har massa tålamod och kreativitet när det kommer till tårtor (…och mat!). Hon promenerade över till oss för att guida oss genom tårtbaket. 6-åringen hemma valde vilken tårta som skulle bjudas på. Prinsesstårta är favoriten så det fick det bli – och givetvis var hon med och bakade. Så tack vare Sandra fick vi ihop en tårta som vi var riktigt stolta över – för JA, den blev riktigt god!

Här kommer recepten på:

· Prinsesstårta

· Vinbärskaka med kolaglasyr

· Glutenfria kokoskakor med syrlig fyllning och jordgubbar

· Chocolate chip butter cookies

PRINSESSTÅRTA

(vi har utgått från detta recept)


INGREDIENSER (10 portioner):


Tårtbotten

4 ägg
2 dl socker
1 dl socker (á 60 g)
1 dl potatismjöl (á 80 g)
1 tsk bakpulver
Finrivet skal av ½ citron
Finrivet skal av ½ apelsin
Smör och mjöl till formen

Vaniljkräm

1 vaniljstång
1 ½ dl mjölk, 3%
1 ½ dl vispgrädde
3 msk socker
2 äggulor
1 msk majsstärkelse (maizena)

Jordgubbskompott

500 g frysta, tinade jordgubbar (ELLER 250 g frysta tinade jordgubbar och 250 g rabarber, ansade och hackade i mindre bitar)
1 dl socker
½ tsk äkta vaniljpulver
Ev. Agar agar

Garnering

4 dl vispgrädde
1 färdigkavlat marsipanlock, minst 31 cm i diameter
Figurmarsipan (rosa och grön)

GÖR SÅ HÄR:

Börja med tårtbottnen:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, max 24 cm i diameter men gärna mindre (20-22 cm) då det är lättare att hitta färdigkavlade marsipanlock som passar i storlek.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp. Det tar cirka 3 minuter.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ned mjölblandningen försiktigt i ägg- och sockerblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Rör ned zest från citron och apelsin.
Häll smeten i springformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Använd en provsticka för att kontrollera att kakan är genomgräddad (helt torr). Låt svalna helt.

Vaniljkräm:

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Lägg också i det resterande från vaniljstången.
Sjud vaniljkrämen under vispning på svag värme. Den ska tjockna, men var försiktig så det inte bränns. Ta av från plattan, plocka bort vaniljstången och låt svalna helt.

Jordgubbskompott:

Tina jordgubbarna och häll av vattnet. OM ni blandar jordgubbar och rabarber: ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Lägg jordgubbarna (och rabarbern) i en kastrull med socker och vaniljpulver.
Låt småkoka utan lock på medelvärme i 10-15 minuter. Det ska bli en fast kompott. Tillsätt eventuellt agar agar enligt anvisningar på förpackningen för att få den fastare. Mosa under tiden sönder jordgubbarna med en slev och rör om med jämna mellanrum. Låt svalna helt.

Vaniljgrädde:

Vispa grädden och blanda samman med ½ dl av vaniljkrämen.

Montering av tårtan:

Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar. Ta den översta delen och lägg den med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen.
Lägg på nästa del av tårtbottnen. Bred ut jordgubbskompotten (lämna gärna 1 cm vid kanterna). Bred ut vaniljgrädden (obs! spara 1 dl av vaniljgrädden) ovanpå kompotten. Vaniljgrädden ska formas till en kupol, använd en palett eller baksidan av en stekspade.
Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck lite försiktigt så att den formas efter kupolen. Använd resterande vaniljgrädde till kanterna runt tårtan.
Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att det bildas veck genom att sträcka marsipanen och forma med händerna. Om det finns överflödig marsipan – skär bort den.
Använd figurmarsipanen till att göra rosor och blad. Googla videos på youtube för tips!
Garnera tårtan med rosorna och sikta över florsocker precis innan servering.

VINBÄRSKAKA MED KOLAGALSYR

(vi har utgått från detta recept)


INGREDIENSER:

150 g smör
0,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
4,5 dl vetemjöl, (270 g)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vinbär, röda + 2 dl röda vinbär till garnering

Kolaglasyr:

300 g naturell färskost, t.ex. philadephiaost
1 dl färdig kolasås – vi använde karamelliserad mjölk (dulche de leche)
Gärna lite flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Rör sedan ned smör- och mjölkblandningen samt kardemumma i ägg- och sockersmeten.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ned mjölblandningen under omröring i kaksmeten.
Smörja och bröa/mjöla en avlång form, max 25×35 cm, gärna lite mindre.
Häll i smeten och strö över 3 dl vinbär.
Grädda kakan på den näst nedersta falsen i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.
Blanda färskost och kolasås. Smaka eventuellt av med flingsalt.
Bred blandningen över kakan. Använd en gaffel för att göra ett räfflat mönster.
Garnera med 2 dl röda vinbär och skär sedan kakan i lagom stora rutor, cirka 24 stycken.

GLUTENFRIA KOKOSKAKOR MED SYRLIG FYLLNING OCH JORDGUBBAR

(vi har utgått från detta recept)


INGREDIENSER (10 stycken dubbla kakor)

Kakor:
1,5 äggvitor
1 dl strösocker
3,5 kokos

Fyllning:
50 gram färskost, t.ex. Philadelphia
25 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 lime, zest
1 dl färska jordgubbar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop äggvitor, socker och kokos.
Rulla smeten till små bollar, cirka 20 stycken, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bollarna till runda kakor.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut kakorna och låt dem svalna på ett ugnsgaller.
Rör ihop färskost, smör, florsocker och limezest till en jämn smet.
Skiva jordgubbarna.
Bred ut fyllning på undersidan av alla kakor. Lägg skivade jordgubbar på hälften av kakorna.
Sätt ihop en kakdel med jordgubbar och en kakdel utan jordgubbar med krämen emot varandra.

CHOCOLATE CHIP BUTTER COOKIES

(ett gammalt familjerecept!)

INGREDIENSER (ca 18 kakor):

1 ”cup” florsocker
225 g smör, rumsvarmt
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2,25 ”cup” vetemjöl
200 g hackad mörk choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smöret med florsockret.
Tillsätt salt, vaniljsocker och mjöl. Blanda väl.
Hacka chokladen och häll den i bunken med deg, blanda till en deg.
Rulla ihop degen till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bollarna till jämnstora cookies och grädde dem i mitten av ugnen i 15-17 minuter.

Hoppas något av recepten faller er i smaken!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *