Parmesanbakad 🌱HALLOUMIPYTT MED RÖDBETSHUMMUS🌱 Vi älskar pytt av alla dess slag, och allra oftast brukar vi göra det i stekpannan, för att få till det där riktigt goda krispet. Men inte blir det fy skam i ugn heller. Det blir till och med fantastiskt. Och det sparar både tid och disk. Plåtmat när det är som bäst! Tack tuvessonskan för det konceptet. Här är en halloumipytt av ett ihopplock av rotfrukter/grönsaker vi hade hemma som ugnsrostas ihop med parmesan och sen serveras med stekt ägg och rödbetshummus. En full träff!
Det går såklart att byta ut rotfrukterna och blomkålen till något annat om man gillar det bättre. Kålrot, palsternacka, broccoli, sötpotatis m.m.
Och orkar man inte göra en rödbetshummus (vilken helst gärna ska göras med några timmars framförhållning, allra helst 1 dygn i förväg) så passar det utmärkt att slänga i några rödbetor i pytten! Då kan det dock vara gott med en annan sås till. Kanske en av crème fraiche, vitlök, dill, citron och örtsalt?
Och tycker man det är omständigt att behöva steka halloumin vid sidan av, så kan man dels riva halloumin och skjutsa in över pytten de sista 10 minuterna. Eller så kan man utesluta halloumin och istället fördela över 300 g chevre som får bakas med som ett täcke de sista 10. Då är det ju dessutom extra gott med rödbetor i pytten. Och servera då gärna lite valnötter vid sidan om.
Här nedan kommer vårt recept. Vi serverade även grönkål till som vi fräst i olivolja, citron och flingsalt.
PARMESANBAKAD HALLOUMIPYTT
INGREDIENSER (6 portioner):
- Olivolja
- 400 g morötter (4-5 stycken)
- 1 kg potatis
- 350 g blomkål, ca ½ blomkålshuvud inkl. stammen
- 75-100 g parmesan (går att utesluta)
- Örtsalt
- Svartpeppar
- Ev. fler valfria kryddor/örter. Vi använde oss av denna formaggio-krydda https://www.oilvinegar.com/sv-se/produkter/dipper-formaggio/
- 2 paket halloumi à 200 g
- 6 ägg
- Färsk persilja
- 1 citron
- 1 sats rödbetshummus, se recept nedan
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj potatis. Dela den i mindre bitar, ca 2*2 cm.
- Skala och skölj morot och skär den i kuber likaså.
- Skölj blomkålen och dela den i mindre buketter. Skär stammen i bitar.
- Lägg rotfrukterna/grönsakerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Ringla över olivolja.
- Riv parmesanen och häll över.
- Salta och peppra och krydda ev med något mer.
- Rör samman allt och rosta sedan i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Rör om efter 15 minuter och sedan igen efter 10-15 minuter.
- Stek samtidigt halloumi (skuren i kuber) i en stekpanna med rapsolja eller smör.
- Stek också 6 stycken ägg.
- Hacka persiljan och skär citronen i 6 klyftor.
- Ta ut plåten, fördela över halloumin, strö över persilja.
- Låt var och en ta för sig från plåten, servera med ägg, rödbetshummus och en citronklyfta att pressa över pytten.
UGNSROSTAD RÖDBETSHUMMUS
INGREDIENSER (6 portioner):
- Olivolja
- 350-400 g rödbetor
- 4 vitlöksklyftor med skal
- 1 tetra kikärtor, á 380 g
- 1 msk tahini
- 1-1,5 citroner, saften
- 0,75 dl olivolja
- 1 dl vatten
- Knappt 10 g bladpersilja
- Ev. vitvinsvinäger
- Salt
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skölj rödbetorna. Dela dem i klyftor och lägg på en ugnssäker plåt med bakplåtspapper.
- Lägg i 4 hela vitlöksklyftor med skalet på.
- Ringla över olivolja och salta med flingsalt. Rör om.
- Rosta i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
- Mixa de ugnsrostade rödbetorna i en matberedare/mixer ihop med kikärtorna, vilka ska vara väl avrunna och sköljda, samt två av de rostade vitlöksklyftorna (ta av skalet först).
- Tillsätt sedan tahini, citronsaft (börja med 1 citron), olivolja, vatten och bladpersilja. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft.
- Om man tycker att hummusen är för söt: tillsätt en liten skvätt vitvinsvinäger.
- Låt stå kallt fram tills servering.
Och det var det! En riktigt härlig, färgsprakande pytt med massor av smak!
Hoppas ni gillar!
//Elina & Dennis – #slängdigivego