Risotto är en favorit hemma hos oss, och när vi då fick hem ett paket med svenskt, ekologiskt durumvete som varuprov från senaste smakbox så var det givet att prova att göra 🌱GRYNOTTO🌱. Och vilken hit! Minst lika gott och med ännu mer mättande tack vare att det är rikt på protein. Grynotton blev full med smak i sig självt (lök, vitlök, parmesan, ramslök, gott vitt vin m.m.) och sen serverade vi med kylskåps-grönsaksrens, dvs sockerärtor, zucchini och purjolök stekt i smör, ugnsrostade morötter och rädiseskott. En fullträff! Det går givetvis att ta risottoris istället för durumvete och använda sig av receptet ändå.
När vi lagar mat med vitt vin så använder vi oss allt som oftast av detta vin! Så har ni inget favoritvin till matlagning (och att dricka till…) så kan ni prova det och se vad ni tycker.
GRYNOTTO
INGREDIENSER (5 portioner som huvudrätt):
5 dl ekologiskt durumvete = 1 paket á 400 gram
3 msk Ramslöksolja (eller olivolja)
2 små gul lök + 1 schalottenlök, eller 2 stora gula lökar, eller 3 schalottenlökar
3 stora vitlöksklyftor
5 dl vitt vin
4 dl vatten
3 msk grönsaksbuljongpulver (eller motsvarande 3 tärningar)
150 g riven parmesan
Några blad ramslök, ca 30 gram (går att utesluta)
Svartpeppar
75 g smör
GÖR SÅ HÄR:
Finhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan i en vid kastrull. Fräs lök, vitlök och durumvete i oljan under omrörning, cirka 3-4 minuter.
Det är jätteviktigt att hålla koll så att det inte bränns vid.
Slå på 4 dl vin, 2 dl vatten och grönsaksbuljongpulvret.
Koka upp och låt småkoka på mellanvärme tills den mesta vätskan har försvunnit, cirka 5 minuter. Rör om emellanåt så det inte bränns.
Häll i ytterligare 1 dl vin och 2 dl vatten. Låt puttra tills grynen har fått det tuggmotstånd som du önskar, det kan ta mellan 4-10 minuter ytterligare. Rör om med jämna mellanrum. Smaka också av för att se om det behövs mer grönsaksbuljong.
Ta av kastrullen från plattan. Rör i smör, och den mesta rivna parmesanen. Spara lite till servering.
Tillsätt hackad ramslök (går att utesluta) och smaka av med svartpeppar. Salt bör inte behövas.
Servera med valfria tillbehör!
Vi valde som sagt att steka zucchini, purjolök och sockerärtor i rikligt med smör, svartpeppar och örtsalt som vi toppade på.
Vi rostade också tunna stavar av morot i ugn tillsammans med olivolja, vitlök, svartpeppar och flingsalt och toppade detta över de övriga grönsakerna. Slutligen la vi på rädiseskott och strödde över mer riven parmesan.
Fantastiskt gott och absolut något vi kommer laga mer av!
//Elina och Dennis – #slängdigivego