🌱GRÖNKÅLSVÅFFLOR🌱

Vi älskar grönkål. Och vi älskar våfflor. Då är det ju också givet att vi älskar 🌱GRÖNKÅLSVÅFFLOR🌱. De mättar rejält och passar därför extra bra för helgbrunchen. Vi serverar dem med en chèvrekräm, granatäppelkärnor, rostade solroskärnor, stekt grönkål och flytande honung. FANTASTISKT gott! Tack lördag!

Är man inte så förtjust i chèvre så går det fint att byta ut det till fetaost eller någon annan ost man föredrar.
Prova annars att byta ut granatäpplet mot lingon. Eller kanske björnbär?
Solroskärnorna kan ju givetvis också varieras. Kanske valnötter?
Men låt för allt i världen honungen vara kvar (går förvisso att byta ut mot agavesirap..) – den är pricken över i:et!

GRÖNKÅLSVÅFFLOR

INGREDIENSER (8-10 våfflor):

  • 200 g färsk grönkål
  • 100 g smör + smör till pensling av våffeljärn
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • CHÈVREKRÄM:
  • 130 g chèvre
  • 2,25 dl crème fraiche
  • Citron, saften
  • Svartpeppar
  • Topping:
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • ½ dl solroskärnor, rostade i olivolja och salt
  • Flytande honung
  • Flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med chèvrekrämen.
  • Skär bort kanterna av osten. Mosa med en gaffel och blanda samman osten med crème fraiche.
  • Smaka av krämen med svartpeppar och saft från citron. Låt stå kallt till servering.
  • Rosta solroskärnorna i en het stekpanna med olivolja och flingsalt.
  • Gör våffelsmeten.
  • Om grönkålen har stjälk; börja med att skära bort den (spara den och hacka ned i omelett, soppa eller wok).
  • Skölj grönkålsbladen och skär dem i mindre bitar. Mät upp 4 dl (ca 50 g) av den hackade grönkålen – dessa ska användas i smeten.
  • Ställ resten av grönkålen åt sidan, dessa ska stekas lätt i stekpanna med olivolja och salt (använd samma panna som till solroskärnorna) och serveras till våfflorna.
  • Smält smöret till våfflorna och ställ åt sidan.
  • Ta en bunke och blanda samman mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt mjölk och vispa till en jämn smet.
  • Rör ner ett ägg i taget i smeten.
  • Rör ner det smälta smöret i smeten.
  • Rör till sist ner den hackade grönkålen (4 dl).
  • Hetta upp våffeljärnet, pensla med smör och grädda våfflorna, det behövs knappt 1 dl smet per våffla. Bred gärna ut grönkålen i våffeljärnet lite innan de gräddas så att inte all grönkål hamnar i mitten av våfflan.
  • Medan våfflorna gräddas: stek resterande grönkål lite lätt enligt beskrivning ovan.
  • Servera våfflorna med en klick chèvrekräm, stekt grönkål, saltrostade solroskärnor och granatäppelkärnor. Ringla över honung och strö eventuellt över lite flingsalt. ÄT!

Länge leve brunchvåfflan!

Vi önskar er alla en fantastisk lördag, ta hand om er!

Och glöm inte dela med er till oss om ni provar någon av vår mat. Då blir vi SÅÅÅ glada!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *