Gårdagens middag: 🌱GRÖNKÅLSLASAGNE🌱 med keso och soltorkade tomater. Serverades med en småsyrlig vitkålsallad med äpple vid sidan av. Vi tycker ju helt klart att lasagne är en av världens bästa rätter. Perfekt att göra till många, perfekt som matlådemat och perfekt att fylla med allt smått och gott som man är sugen på. Här är en (TILL!) familjefavorit när det kommer till lasagne och dessutom vår enklaste variant?! Så passa på – laga hela hösten!
Vi använder fryst (tinad) grönkål i den här lasagnen men det går också bra att använda sig av samma mängd färska grönkålsblad (eller svartkål för all del) som hackats lite lätt och stekts hastigt i olivolja. Även samma mängd fryst, hackad bladspenat funkar fint. Observera att om du använder färsk grönkål så ska stjälken skäras bort först, den totala mängden grönkål blir alltså mer än 400 g. Spara stjälken och hacka ner och använd i wok, omelett eller i gryta!
Vi passar även på att länka till våra andra lasagnerätter – för visst kan det vara kul med variation? 🙂
· HALLOUMILASAGNE – med grillad paprika, spenat och soltorkade tomater
· SVAMPLASAGNE – med chèvretäcke, valnötter och persilja
· GRÖNSAKSLASAGE – med broccoli, morot, paprika, keso och spenat
Men nu till denna!
GRÖNKÅLSLASAGNE
INGREDIENSER (8 portioner):
- 400 g färska lasagneplattor
- Olivolja
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 2 brukar konserverade tomater, antingen krossade eller hela
- 3,5 msk balsamvinäger
- 20 st soltorkade tomater
- 500 g fryst, tinad grönkål
- 500 g keso
- ½-1 msk chiliflakes
- 2 dl riven, smakrik ost t.ex. prästost
- Salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Tina grönkålen om den inte är tinad.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Hacka lök och finhacka (eller riv) vitlök.
- Grovhacka de soltorkade tomaterna.
- Hetta upp olja i en stor kastrull och stek löken på medelvärme tills den mjuk och glansig.
- Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek på mellanvärme i 1-2 minuter så att den metalliska smaken från tomatpurén försvinner – rör runt emellanåt. Se dock till så att vitlöken inte bränns.
- Häll i krossade/hela konserverade tomater. Krossa dem om de är hela. Tillsätt också balsamvinäger och låt småkoka 5 minuter.
- Blanda i grönkålen och koka i ytterligare 3 minuter.
- Smaka av med chiliflakes, svartpeppar och rikligt med salt.
- Ta av kastrullen från värmen och rör ned de hackade soltorkade tomaterna samt keso.
- Ta fram en ugnssäker gratängform, ca 25*30 cm.
- Lägg först ett tunt lager med sås längs med hela botten och varva sedan lasagneplattor och sås. Avsluta med ett lager sås och toppa sedan med den rivna osten.
- Tillaga i mitten av ugnen i ca 30 minuter – lasagnen ska bubbla och få in färg.
- Låt svalna ca 10-15 minuter innan servering och ät med en god sallad till – vi serverade en riven vitkålssallad med rivet äpple, dressad med olivolja, vitvinsvinäger, svartpeppar och örtsalt.
Smaklig spis!
//Elina & Dennis – #slängdigivego