Solskensmat! Det ger ju vårkänslor och härlighetskänslor om något! Här är en 🌱GRILLSALLAD🌱 med grillad sparris, grillad purjolök, grillad majskolv, quinoa, bladspenat, rostade mandlar, brynt smör och ett lagom läckert ägg! Majsen har fått dra sig i olivolja, vitlök, salt och peppar innan grillning för att få lite marinad. Mättande, gott och grönt. Och som vanligt går det givetvis bra att använda sig av ugn och spis om det inte finns tid/väder/möjlighet för grill! Det blir ju faktiskt gott oavsett. Men det är ändå något visst med grillkänslan…. den hör samman med ljus, sommar, semester och annat som åtminstone vi blir glada av att tänka på!
GRILLSALLAD
INGREDIENSER (2 portioner):
2 dl kokt quinoa (gärna kokt med olivolja och grönsaksbuljong)
2 färska majskolvar, ej förkokta
125 gram färsk, grön sparris
Knappt 15 cm purjolök
Bladspenat
2 ägg
30-40 gram smör
Färska mandlar
Olivolja
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
GÖR SÅ HÄR:
Dela majskolvarna på mitten.
Rör ihop lite olivolja med 1 riven vitlöksklyfta, salt och nymalen svartpeppar.
Marinera majskolvarna i blandningen genom att pensla marinaden runt om.
Sätt igång grillen, alternativt ugnen på 200 grader grill.
Tvätta purjolöken och skär den i 4-6 bitar.
Tvätta sparrisen. Bryt av nedersta delen.
Grilla majskolven på indirekt värme runt om i 10-15 minuter (alternativt grilla i ugnen tills den fått fin färg).
Är majskolven förkokt så går det fortare!
Grilla purjolöken på indirekt värme i några minuter (eller grilla i ugnen).
Grilla sparrisen runt om i cirka 4 minuter (eller stek i stekpanna med smör och salt, blanchera den eventuellt först).
Rosta mandlarna i en stekpanna med lite olivolja och flingsalt. Hacka dem gärna i grova bitar först.
Koka äggen. Vi gör så här och tycker att de blir väldigt lagom rinniga. Använd gärna rumstempererade ägg:
Koka upp vatten i en kastrull, lägg i äggen först när vattnet kokar.
Dra ner temperaturen på plattan till medel, vattnet ska fortfarande bubbla lätt men varken stormkoka eller låta kokningen helt avta.
Sätt timern på 6 minuter. När timern är slut: dra av kastrullen från plattan direkt, häll av det heta vattnet och spola äggen i ljummet vatten i cirka 1 min.
Låt ägget vila ett par minuter innan det skalas.
Bryn smöret i kastrull tills det börjar få en nötig doft.
Lägg upp salladen: fördela quinoa, bladspenat, sparris och mandlar på två tallrikar. Lägg över varsitt ägg, häll över det brynta smöret och servera med majskolv och purjolök.
Vill ni ha något mer ”såsigt” så går det såklart bra att byta ut det brynta smöret till någon go sås eller dressing!
Hoppas ni gillar det!
//Elina & Dennis – #slängdigivego