År efter år gör den sig till känna… sommarsemesterns sista riktiga måltid 💔 Idag var det dags och resultatet blev – ja, vad säger man? Magiskt!!! Det är alltså 🔥GRILLAD KRONÄRTSKOCKSSANDWICH🔥 och det är GOOOTT. Vi åt med grillad färskpotatis (olivolja, vitlök, purjolök, persilja, gräslök, gruyere & cheddar på det!) och ruccola. Receptet kommer här!
För 3 pers:
- 6 generösa skivor gott surdegsbröd
- 6 bitar konserverade kronärtskockshjärtan (dvs lite mer än 1/2 burk á 400 g) – finhackade
- 1 dl creme fraîche
- 1 dl majonnäs (2/3 i röran resten att bre på mackorna) obs! Slå helst egen – om det är köpt majonnäs, blanda då gärna ut med lite dijon!
- 1 bit skivad purjolök
- 100 g riven ost, gärna gruyere blandat med parmesan eller cheddarost. Och! Gör dig gärna en tjänst och ha ännu mer att riva över mackorna efter grillning
- Några blad färsk basilika, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- Jalapeño efter tycke!
- Gärna hackad kapris – men det glömde vi av idag!
- Citron, saften
- Svartpeppar
- Salt
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda samman creme fraîche, majonnäs, finhackad vitlök och de hackade (låt den rinna av ordentligt först) kronärtskockorna.
- Blanda ner riven ost (gruyere 💛🧀), skivad purjolök och finhackad basilika.
- Smaka av med finhackad jalapeño, citronsaft och ev. hackad kapris.
- Slutligen smaka av med färskmalen svartpeppar och flingsalt.
- Ta 3 av brödskivorna och bred på ett tunt, tunt lager majonnäs.
- Fördela kronärtskockskrämen på övriga 3 brödskivor.
- Lägg på bröden med majonnäs över dessa – obs! Sidan med majonnäs ska vara utåt/uppåt!
- Vänd nu mackorna när de läggs på grillen så att mjonnäsbrödet kommer underst!
- Grilla några minuter.
- Innan mackorna ska vändas; bre nu ett tunt lager majonnäs på yttersidan av brödskivorna som är överst. Vänd!
- Grilla till go färg!
- Lägg över på tallrik, salta med flingsalt.
- Strö gärna över mer riven ost, någon go ört & mer svartpeppar!
Och (den kokta, kalla) färskpotatisen marineras alltså i olivolja ihop med hackad persilja, gräslök, purjolök, vitlök och färskmalen svartpeppar. Grillas – & när de typ är klara; på med riven gruyere de sista minutrarna. Efter grill; mer flingsalt och mer persilja/gräslök!




