Vårvärmen håller i sig och vi längtar efter grill (men allra mest efter friska tider)! Den här 🍆GRILLADE AUBERGINESALLADEN🍆 åt vi under vår semester i Spanien och ja… den hade vi inte tackat nej till nu. Det är alltså grillad aubergine, rumstempererad mozzarella (då är den som godast), belugalinser, cornichons, friterad blomkål som sedan hyvlas tunt, valenciamandlar, sallad, persilja och en syrlig vinägrett. Ja men JA! Vi åt det med baba ganoush för att det är så orimligt gott.
Vi gör alltid en stor sats baba ganoush när vi är i Spanien, och oftast hinner vi fylla på med både en och två omgångar till innan semestern är slut, för på något sätt försvinner den svindlande fort! HÄR hittar ni vårt tidigare inlägg om baba ganoush.
Nu till salladen! Vi valde att grilla auberginen och fritera blomkålen för att de är de godaste sätten tycker vi! MEN givetvis går det bra att ugnsrosta bägge delar. Så gör det som passar bäst helt enkelt!
Belugalinser går såklart byta ut mot valfri annan sort linser. Eller quinoa. Och byt ut cornichons mot ett gäng kapris om det önskas. Och byt ut (eller komplettera…) baba ganoush med en syrlig (och/eller örtig?) yoghurtsås! Kanske med tahini. Citron. Mer persilja (eller dill!).
Och här kommer salladen!
GRILLAD AUBERGINESALLAD
INGREDIENSER (3 portioner)
- 1 dl okokta belugalinser
- 1 grillad aubergine (går att ugnsrosta)
- 2 mozzarellaostar
- Blandsallad, ca 50 g
- Cornichons, ca 8 st
- Några buketter friterad blomkål (ugnsrostad går bra)
- 2 msk färsk hackad persilja
- Salta, rostade mandlar
- Olivolja
- ½ citron, saften
- 1 vitlöksklyfta
- Soja
- Salt
- Peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att koka belugalinserna. Ställ åt sidan med lock på så att de blir ljumna.
- Ta fram mozzarella så att de får bli rumstempererade, då blir de som godast.
- Skölj salladen och ställ åt sidan.
- Skär cornichons i skivor.
- Hacka mandlarna grovt.
- Förbered blomkålen genom att bryta av dem till mindre buketter.
- Hacka färsk persilja.
- Ta 1 msk av persiljan och blanda samman till en vinägrett ihop med 1 msk olivolja och saften från ½ citron. Smaka av med salt. Ställ åt sidan.
- Gör en marinad av olivolja, soja, riven vitlök, salt och peppar.
- Skär bort toppen av auberginen. Dela den på längden och sedan vardera längd ytterligare en gång på längden. Pensla alla fyra delar med marinaden. Grilla dem på indirekt värme i cirka 15 minuter, tills de börjar bli färdiggrillade och sedan en kort stund på direktvärme. Pensla eventuellt en andra gång med marinaden under grillningen om det önskas. Om det inte finns tillgång till grill så går det bra att rosta aubergine i ugnen istället.
- Fritera blomkålen i upphettad neutral olja (160-180 grader) tills den blir gyllene. Ta upp med hålslev, låt rinna av och sedan ligga på hushållspapper. När den svalnat något – dela den i tunna skivor.
- Blanda samman belugalinser och blandsallad på ett fat. Fördela över hälften av osten (dra isär den) och hälften av auberginen. Häll över vinägretten och blanda samman. Fördela över resterande ost (dra isär den), aubergine, cornichons, hackade mandlar och den skivade blomkålen. Toppa med 1 msk hackad persilja.
Hoppas ni också har möjlighet att drömma er till god och somrig mat!
Kram
//Elina & Dennis – #slängdigivego