🌱GNOCCHIGRATÄNG🌱 med en gräddig tomatsås, mozzarella, parmesan och basilika. Vinnande koncept! Med köpt, färsk potatisgnocchi så är det supersmidigt. Vill man snabba på rätten ännu mer kan man köra på färdig tomatsås istället för egengjord – då behövs minimalt med insats och rätten blir mer vardagsanpassad!
GNOCCHIGRATÄNG
INGREDIENSER (4 portioner):
500 g färsk gnocchi
Olivolja
2 st schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 burk konserverade tomater, gärna cocktailtomater eller hela plommontomater
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk sambal oelek
1,5 dl matlagningsgrädde
Svartpeppar
Örtsalt
3/4 kruka färsk basilika (spara resterande till garnering)
1 burk minimozarella (10 st)
Riven parmesan
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka gnocchin i lättsaltat vatten. De ska flyta upp till ytan, vilket tar någon minut. Ta upp dem med hålslev och lägg i en oljad, ugnssäker form.
Gör tomatsåsen: Stek hackad schalottenlök och riven vitlök i olja i en kastrull tills löken är genomskinlig. Se till att det inte bränns.
Lägg i konserverade tomater, tomatpuré, balsamvinäger och sambal oelek. Låt småkoka 10 minuter och mosa sönder tomaterna i såsen.
Tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt puttra ytterligare 5 minuter.
Häll sist i finhackad, färsk basilika.
Häll tomatsåsen i formen över gnocchin. Riv sedan över mozzarellan och riv över parmesan.
Grädda i mitten ugnen tills gratängen har fått fin färg, cirka 15 minuter.
Låt svalna någon minut och servera sedan med mer färsk basilika och ytterligare riven parmesan.
Perfekt som avslut på veckan, hoppas det smakar!
//Elina & Dennis – #slängdigivego