En fullträff! 🌱SALLAD MED FRITERAT LIBABRÖD🌱 (!!), quinoa, bladspenat, vattenmelon, avokado samt fetaost grillad med citron (zest + saft), svartpeppar och honung. Detta vill vi äta bums igen. Fantastiskt gott och mättande. Fetaostpaket går lika bra att göra i ugnen som på grillen, så det behövs inte väntas på grillväder för att kunna prova denna rätt. Vi älskar fetaostpaket och äter det året om! Och har ni inte provat att fritera libabröd ännu så är det dags nu!
Detta var en av rätterna vi lagade till en fiesta nere i Spanien, men vi får sakta i backarna och dela upp middagen i två inlägg, för annars hinner vi inte riktigt med vardagen här hemma. Så, först ut:
SALLAD MED FRITERAT LIBABRÖD
INGREDIENSER (4 portioner som sidorätt):
Kokt, kall/ljummen quinoa, ca 2 portioner – gärna kokt med grönsaksbuljong (istället för salt) plus olivolja
Bladspenat
Olivolja
½ citron + 1 citron till fetaostpaketen
Vattenmelon
1 stor avokado, ev. 2 små
1 libabröd
Neutral olja till fritering
1-2 fetaostblock á 200 g
Flytande honung
Nymalen svartpeppar
Flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
Lägg upp quinoa och bladspenat i en serveringsskål. Ringla över lite olivolja och citronsaft från ½ citron och blanda runt lite lätt.
Gör fetaostpaketen: Lägg varje block fetaost på ett ark grill-/aluminiumfolie. Pressa över saft från sammanlagt 1 citron, ringla över lite honung, riv över citronzest från 1 citron och peppra med nymalen svartpeppar. Vik ihop foliet så det blir ett paket runt om fetaosten. Låt fetaostpaketet grillas på grill i cirka 15 minuter eller låt den bakas i ugn, ca 225 grader i 15-20 minuter.
Klipp libabrödet i mindre bitar. Hetta upp oljan i en fritös eller vid kastrull till cirka 180 grader.
Fritera libabrödet i omgångar tills de får en gyllenbrun färg, det tar bara några sekunder.
Ta upp de friterade libabrödsbitarna, låt rinna av på hushållspapper och salta med flingsalt.
Skär upp vattenmelonen och avokadon i mindre bitar.
Lägg melonen och avokadon över quionan/bladspenaten. Blanda runt lätt.
Öppna upp fetasotpaketen och smula ned fetaosten i större bitar i salladen.
Toppa slutligen salladen med det friterade libabrödet.
Vi serverade bland annat en god, syrlig sås till – gjord på: crème fraiche, majonnäs, riven vitlök, riven limezest, limesaft, örtsalt och nymalen svartpeppar.
För sås till mat är ALLTID gott!
Hoppas ni provar – hör gärna av er om ni lagar och berätta vad ni tycker!
//Elina & Dennis – #slängdigivego