🍨FRITERADE BUNS MED PEPPARKAKSGLASS🍨 – här snackar vi lördagsgott! Det är ett bra tag sen vi inspirerades av att @whatdeate hade gjort just friterade buns som dessert, och sedan dess har vi suktat efter att prova detta själva och nu äntligen slog vi slag i saken. Passande nog fyllde vi dem med vår egengjorda pepparkaksglass. Så orkar man inte göra hela efterrätten så kommer man åtminstone inte undan med pepparkaksglassen – den innehåller nämligen bara TRE ingredienser, tar blotta 5-10 minuter att göra (exklusive frystid) och är helt fantastisk. Men skulle man inte vara sugen på pepparkaksglass kan man istället göra vår glass med vit choklad och salt kolasås. Sött och salt och SUPERKRÄMIG. Vi älskar båda glassarna! Och vi älskar de friterade bunsen såklart. Vi vände dem i kanelsocker för att krydda på julkänslan lite extra innan vi la i glasskulan och toppade med lite extra pepparkakssmul och riven vit choklad.
Vi älskar ju att prova nya grejer att fritera så det här hade vi sett fram emot! Vi hade dessutom turen att ha buns kvar i frysen efter att vi lagat dessa SHIITAKEBUNS med picklade grönsaker så vi tog helt enkelt upp dem och tinade dem innan vi friterade dem och använde dem som grund för denna smarriga dessert.
FRITERADE BUNS MED PEPPARKAKSGLASS
INGREDIENSER (4 personer)
- 4 buns – gärna större storlek
- ca 1-1½ liter rapsolja eller annan neutral olja att fritera i
- Strösocker
- Kanel
- 4 kulor pepparkaksglass, se receptet nedan
- 2 extra pepparkakor, smulade
- 20 g riven vit choklad
GÖR SÅ HÄR:
Om bunsen är frysta så se till att tina dem helt. De ska kunna öppnas helt, så att de inte friteras samman.
Hetta upp olja i en kastrull med höga kanter, oljan ska nå 180 grader.
Medan oljan hettas upp, förbered följande:
Blanda samman lite socker och kanel på en tallrik + riv den vita chokladen + smula pepparkakorna, så är allt det förberett.
Fritera sedan bunsen i omgångar, 1 och 1, tills de fått fin gyllenbrun färg, ca 1 minut vardera.
Ta upp med hålslev, låt rinna av och vänd dem i kanelsockret.
Gör fyra glasskulor (glöm inte låta glassen tina innan, så ta upp den från frysen ca 15-20 minuter i förväg) och lägg en glasskula i varje bun.
Smula över pepparkakor och den rivna chokladen. Servera och ät direkt!
PEPPARKAKSGLASS
INGREDIENSER (ca 1 liter glass):
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk kondenserad mjölk (397 g)
- 100-125 g pepparkakor
GÖR SÅ HÄR:
- Vispa grädden fluffig i en skål. OBS! Grädden får INTE bli för hårt vispad, utan den ska fortfarande vara mjuk och luftig.
- Häll ned den kondenserade mjölken i grädden och blanda noggrant, men försiktigt.
- Krossa pepparkakorna grovt, det ska inte bli för små smulor.
- Rör ned de flesta pepparkakssmulorna i glassmeten – spara dock lite till garnering.
- Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter och strö över de sista pepparkakssmulorna.
- Täck formen ordentligt med plast och ställ in i frysen. Den behöver stå minst 6 timmar, men gärna över natten.
- Ta fram glassen en stund, ca 20 minuter, innan servering så den hinner tina till sig.
Och vill man hellre göra vår GLASS MED VIT CHOKLAD OCH SALT KOLASÅS så hittar ni det receptet både HÄR och HÄR och då passar det bra att toppa bunsen med hackade salta jordnötter, ringla över mer salt kolasås och kanske även här riva över lite vit choklad. Eller varför inte toppa med smått hackade dumlekolor?
Hoppas ni är lika stora friteringsfantaster som vi är – och annars kanske det här kan vara ingången till att bli det?
Glöm slutligen inte att alltid ha ett lock nära till hands, att vatten inte får komma i kontakt med den heta oljan och att köksfläkten ska vara avstängd när ni friterar.
//Elina & Dennis – #slängdigivego