FÄNKÅLSPASTA MED TOMAT OCH RICOTTA. Igår ville vi ha middag snabbt och det skulle göras kylskåpsrens. Saker som ville ätas upp var 1/2 fänkål (strimlad och lagd i citronvatten sedan helgen), ricotta och de sista kvistarna basilika. Och när det ska gå snabbt blir det inte sällan pasta! Vad det blev av det hela? En SÅ GOD och smakrik rätt färdig på 20 min. Vill säga nya vardagspastan!!! Är ni med?!🙋🏼♀️🙋🏻♂️
Gör så här för 3 pers:
- Pasta för 3 personer
- 1/2 litet fänkålsstånd
- 1 stor gul lök
- Olivolja
- Citron
- 1 burk konserverade cocktailtomater
- 1,5-2 msk vitvinsvinäger
- 125 g ricotta
- 1 msk hackad basilika (färsk eller fryst)
- Färskmalen svartpeppar
- Salt/örtsalt
- Parmesan till servering
Sätt på pastavattnet och koka pastan al dente. Hyvla fänkålen tunt. Gärna på mandolin. Hacka löken. Hetta upp olivolja i en varm stekpanna och fräs lök och fänkål på medelvärme så det blir mjukt och glansigt. Pressa över lite citron (börja med saften från 1/2). Vår fänkål låg ju redan i citronvatten dock som fänkålen tog smak av så vi pressade inte över mer 🍋. Salta och peppra generöst! Ner med de konserverade tomaterna och vinäger. Börja med 1,5 msk vinäger. Låt koka upp försiktigt. Rör ned ricottan. Låt gotta ihop sig. Tillsätt nu basilika och smaka upp såsen med mer vinäger, peppar och salt. Tänk på att det ska smaka mkt för när pastan blandas ner försvinner mkt smak. Tillsätt pastan som är al dente och lägg upp på fat. Riv över parmesan. Peppra gärna mer och ringla över lite olivolja. NOM!