Lördag. Helg. Sovmorgon och långa frukostar (i bästa fall…). Goaste känslan på veckan för många. Och extra gött blir det ju med hembakat bröd! Dessa 🥕DINKELFRALLOR MED KESO🥕, morot, valnöt och pumpakärnor bakade vi i veckan och nu i morse tog vi fram några ur frysen till vår lördagsfrukost. Har ni provat att ha keso i bröd? Det blir så härligt saftigt! Om inte – då får vi ändra på det! Här kommer receptet så att ni kan prova.
DINKELFRALLOR MED KESO
INGREDIENSER (18 stora frallor):
- 50 g jäst
- 4 dl vatten, ca 36 grader
- 500 g keso/cottage cheese
- 1 tsk salt
- 4 msk rapsolja
- 1 msk flytande honung
- 1 morot, finriven
- 1 dl pumpakärnor
- 1,5 dl hela valnötter
- 7 dl dinkelmjöl
- 8-9 dl vetemjöl
- Pumpakärnor eller andra frön till pensling
- Vatten till pensling
GÖR SÅ HÄR:
- Smula jästen i en bunke.
- Värm vattnet till fingervarmt, 36 grader.
- Häll ned vattnet i bunken och blanda runt så att jästen löses upp.
- Tillsätt keso, rapsolja och honung. Rör runt.
- Riv ned en mellanstor, skalad morot.
- Hacka valnötterna. Blanda ned valnötterna, pumpakärnor och salt.
- Rör ned dinkelmjölet, lite i taget.
- Tillsätt slutligen vetemjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg ca. 5-10 minuter för hand.
- Låt degen jäsa i rumstemperatur med en bakduk över bunken, 30-40 minuter.
- Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar.
- Ta upp degen och fördela den till 18 bullar som läggs på plåtarna.
- Vill man ha lite mindre frallor går det bra att göra lite fler, men mindre.
- Sätt ugnen på 225 grader och låt den bli riktigt varm medan brödbullarna jäser i ytterligare 30 minuter under bakduk.
- Pensla bullarna med vatten och lägg på pumpakärnor, vallmofrön, sesamfrön eller andra frön.
- Låt varje plåt gräddas i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Om det görs mindre frallor så korta ned tiden till 10-12 minuter.
- Ta ut bröden och låt dem svalna på galler.
- Ät dem nygräddade! Frys in dem som inte äts.
Dessa bröd, kaffe och yoghurt med vår egengjorda granola med valnötter och pistagenötter. Det blev vår start för dagen det!
Hoppas ni också får njuta av en god frukost och samla energi för helgen!
//Elina & Dennis – #slängdigivego
Katarina Englund-Svensson säger (januari 26, 2020 16:36)
Otroligt goda frallor!!
Har bakat dom många ggr nu👏👏