🌱CURRYTOFU🌱

Vad sägs som CURRYTOFU med ris till middag? Perfekt vardagsrätt tycker vi! Alla i familjen gillar den, och den funkar även fint i matlådan, vilket alltid är ett plus. Toppa gärna med persilja eller koriander, och skapa på så sätt två olika rätter beroende på vilken smakbild du vill åt. Hoppas ni gillar!

Det är inte alltid plättlätt att hitta på maträtter som vi alla fyra i familjen äter (2 vuxna, en 1-åring och en 7-åring), men när vi lyckas med det är det extra kul PLUS att det sparar oss så mycket tid att bara laga en maträtt istället för två eller i sämsta fall tre… Det blir i alla fall aldrig fyra olika rätter som tur väl är!

I denna currytofun hade vi två vuxna dock gäääärna sett lite hetta, men då barnen ska äta den så hoppar vi chili i såsen. Men vi toppar gärna med färsk chili eller chiliflakes istället. Men lite sambal oelek eller färsk/fryst hackad chili hade gjort susen! Börja med lite grann, tex ½ tsk sambal oelek och smaka av så det blir lagom hetta för just dig!

Nu till receptet!

CURRYTOFU MED RIS

INGREDIENSER (5-6 portioner):

  • Olivolja till stekning
  • Smör till stekning
  • 400 g fast, naturell tofu
  • 1 stor röd paprika
  • 1 liten purjolök
  • ½ + 1 tsk curry
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • Knappt 1 msk grönsaksbuljongpulver
  • 4 dl crème fraîche
  • 2,5 dl grädde, gärna 1,5 dl syrad grädde och 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk tamarisoja eller annan ljus soja
  • Ev. sambal oelek
  • Salt och svartpeppar
  • Ris
  • Ev pesilja eller koriander till servering

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att vätska ur tofun. Linda in den i en ren kökshandduk och lägg den mellan två tallrikar med en tyngd över. Låt stå i kyl i ca 30 min. Dela den sedan i mindre bitar, ca1,51,5 cm.Sätt på riset.Skölj och hacka paprikan i ca 11 cm stora bitar (eller grövre om man önskar) och skölj och strimla purjolöken i halvmånar.
  • Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Salta och peppra. Fräs paprika och purjolök i 5 minuter. Lägg sedan över i en skål och ställ åt sidan.
  • Använd samma stekpanna och fyll på med lite smör och olivolja. Tillsätt ½ tsk curry och fräs runt lite snabbt.
  • Häll i tofun, salta och peppra. Stek detta i några minuter på ganska hög värme. Häll över det i en skål och ställ åt sidan.
  • Tillsätt återigen lite, lite olivolja och smör. Häll i 1 tsk curry och fräs runt det.
  • Rör i sambal oelek om det ska användas (börja med ½ tsk och smaka av med mer senare) och riv i vitlöken.
  • Fräs snabbt, vitlöken får inte brännas.
  • Tillsätt crème fraiche och buljongpulver. Rör runt fint i pannan och låt nästan koka upp.
  • Häll i grädden och sojan och låt koka upp. Småputtra sedan i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Ta av från plattan och lägg i grönsakerna och tofun.
  • Servera direkt med ris och gärna persilja/koriander och chiliflakes.

Hoppas ni haft en fin dag, här har det varit solsken precis HELA dagen! Underbart!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *