Krämigaste pastan på kortast möjliga tid? Här har ni den – vår 🌱CREAM CHEESEPASTA🌱. Sparrisbroccoli och/eller bukettblomkål (eller vanlig hederlig broccoli/blomkål) som stekts hårt innan det gosas med vitlök och cream cheese. Blandas sen med pasta och toppas med saltrostade mandlar, ärtskott, rikligt med svartpeppar, parmesan och – det viktigaste – pressad, stekt citron. SÅ GOTT och snabbt och enkelt!
Vi älskar sådana här rätter som i sin helhet tar lika långt tid att göra som det tar för pastavattnet att koka upp och sedan för pastan att bli al dente. Det går snabbt men känns ändå både väldigt lyxigt och omsorgsfullt.
Receptet är till tre personer och det går givetvis att byta ut bella verden/bukettblomkålen till ”vanlig” broccoli/blomkål men det är smidigt och blir extra gott med bella verde eftersom de är tunnare i sig. Men ta det som är mest lättillgängligt om du inte vill krångla till det (och gärna närodlat – inte minst nu när det är i säsong)
CREAM CHEESEPASTA
INGREDIENSER (3 portioner):
- 250 g färsk pasta
- 300 g bella verde (sparrisbroccoli) och/eller bukettblomkål
- Olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 150 g cream cheese, t.ex. philadelphiaost
- Mandlar
- 1 citron
- Parmesan
- Ärtskott (eller annat grönt – som bladspenat, grönkål eller liknande)
- Färskmalen svartpeppar
- Flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt på pastavattnet – salta rikligt!
- Skölj bella verden/bukettblomkålen. Dela dem i två-tre bitar, så de blir hälften/en tredjedel så långa. Använder du vanlig broccoli/blomkål så ska de med fördel tunnas ut till hälften/en tredjedel istället.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna. Släng i broccoli/blomkål och låt det steka hårt. Det ska få lite bränd yta här och var. Sänk då värmen och släng i 3 tunt, tunt skivade vitlöksklyftor. Tillsätt ev mer olja. Vitlöken ska inte brännas! Salta och peppra och stek hastigt.
- Lägg i cream cheesen och rör runt så det gosas in ordentligt! Ta av från plattan.
- Samtidigt som detta steks: rosta samtidigt hackade mandlar i en stekpanna med lite olivolja och flingsalt. I samma panna lägger du ner två citronhalvor med snittytan nedåt så att de får stekas.
- Blanda samman creem cheesegrönsakerna med pastan som nu är al dante!
- Häv upp på tallrik, strössla över ärtskott eller annat grönt, fördela över de rostade mandlarna, peppra generöst med svartpepparkvarnen, riv över parmesan, strö över flingsalt och avsluta sedan med att pressa över citronsaft från den stekta citronen.
- ÄT!
Så otroligt gott!!! Hoppas ni vill prova!
//Elina & Dennis – #slängdigivego