Att vi älskar smördegspizza är ju ingen hemlighet direkt, och inte heller ska vi hålla det hemligt att vi älskar just den här varianten som vi hittade på och sen gjorde 3 ggr på en vecka…. Värd att prova med andra ord! För vad kan gå fel med glöggkokt rödlök, chèvre, västerbottensost, grönkål och honungsrostade valnötter? Inte mycket…
CHÈVREPIZZA MED GLÖGGKOKT RÖDLÖK
INGREDIENSER (1 pizza, 2-3 personer):
- 1,5 stor rödlök eller 2 mindre
- 1 dl rödvinglögg
- 0,75 msk balsamvinäger
- 25 gram grönkål utan stjälk
- Olivolja att steka i
- 1-1,5 dl valnötter
- Smör att steka i
- Flingsalt
- Flytande honung
- 1 kyld smördeg
- 1,5 dl crème fraîche
- 1,5 dl riven västerbottensost eller annan god lagrad ost, t.ex. cheddar eller prästost
- 150 g chèvreost
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med den glöggkokta rödlöken.
- Skala rödlöken och skiva den tunt. Lägg i en kastrull.
- Häll över glögg och balsamvinäger. Koka upp.
- Låt koka på svag värme tills nästan all vätska har avdunstat, ca 5-10 minuter.
- Ställ åt sidan.
- Skölj grönkålsbladen och strimla lite.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek grönkålen lite lätt på mellanvärme. Den ska inte få färg. Salta med flingsalt. Ställ åt sidan.
- Gör valnötterna. Hetta upp en panna med smör. Lägg i valnötterna och stek på mellanvärme. Strö över flingsalt.
- När nötterna börjar få lite färg/rostas – ta av från plattan och ringla i lite honung. Rör om och häll över nötterna på en tallrik.
- Helst ska nötterna inte ligga på varandra (då klibbar de ihop). När de svalnat något: grovhacka dem.
- Sätt ugnen på 225 grader. Använd gärna en pizzasten om ni har det och låt den i så fall värmas med i ugnen, annars använder ni vanlig ugnsplåt.
- Skär chèvren i skivor, ca ½ cm tjocka, och sedan i halvmånar.
- Rulla ut smördegen på det medföljande bakplåtspappret.
- Bred ut crème fraîchen över smördegen. Spara 1-2 cm vid kanten.
- Strö över västerbottensosten.
- Lägg in pizzan på pizzastenen/ugnsplåten och grädda några minuter i ugnen tills osten smält.
- Ta ut och fördela över chèvren. Lägg tillbaka in i ugnen och grädda tills kanterna på pizzan börjar få färg (den ska vara i princip färdiggräddad).
- Ta ut pizzan igen och fördela över valnötter, grönkål och rödlök.
- Baka pizzan en sista gång i ugnen, nu bara lite kort så att toppingen blir varm. Ha koll så att inte grönkålen bränns.
- Ta ut, ringla över mer honung och nyp eventuellt över lite mer flingsalt.
Om man tycker det är bökigt med 3 omgångar i ugnen så går det också att lägga på chèvren på första omgången. Låt då pizzan vara inne så länge så att den i princip är klar innan toppingen läggs på och det bakas igen.
Hör gärna av er om ni provar… hade varit kul att veta om ni gillar den lika mycket som vi eller om det helt enkelt är vi som är lite knäppa?
Nu vill vi också passa på att önska er en RIKTIGT god jul!
Hoppas du får tillbringa dagarna på just det sätt du mår bra av. I full fart, i viloläge, omringad av människor eller helt i tystnad.
//Elina & Dennis – #slängdigivego