Söndag är ju stora middagsdagen och här kommer därför en söndagsmiddag som heter duga! Det är 🍷CANNELLONI MED SVAMP OCH CHÈVRE🍷. Dvs pastarullar fyllda med en svampsås fullsmockad av goda smaker (så som rödvin, sherry, trattkantareller, karl-johansvamp m.m.) och med ett knaprigt chèvretäcke. Det här gifter sig otroligt bra! Lite tidskrävande, men ack så värt.
Denna rätt är ursprungligen en lasagne från tidningen Allt om mat som vi dels gjort om lite till en lasagne med ännu lite mer (och godare) smak – och som vi nu då gjort om lite till och då också som cannelloni. Receptet på vår version av lasagnen hittar ni HÄR
Låt gärna cannellonin svalna lite så att smakerna hinner landa. Så blir det lite godare! Men det ska ju fortfarande ätas varmt förstås…
CANNELLONI MED SVAMP OCH CHÈVRE
INGREDIENSER (4 portioner):
- 200 g cannellonirör (vi använde torkade), ca 15 rör
- Smör att steka i
- 450 g blandad svamp (mängd för färsk svamp) – vi använde 250 g färska skogschampinjoner, 20 g torkad karljohansvamp och 30 g torkade trattkantareller (OBS spara 1 dl av blötläggningsvattnet från karljohansvampen)
- 225 g rotselleri
- 3 schalottenlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 3,5 + 3 dl matlagningsgrädde
- 1 dl torr sherry
- 1,5 dl rött vin, t.ex. Chianti classico
- 2 msk kantarellfond
- 2 msk soja
- ½ dl vatten
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk balsamvinäger
- Salt, peppar
- 250 g chèvre
- 2,5 dl valnötter
- ½ dl bladpersilja + mer till servering
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att blötlägga den torkade svampen. Spara sedan 1 dl av blötläggningsvattnet från karljohansvampen.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Rensa och skär svampen i mindre bitar. Grovhacka den torkade svampen.
- Skala och finhacka rotselleri, schalottenlök och vitlök.
- Stek svamp, rotselleri, lök och vitlök i mycket smör i en gryta tills vätskan kokat in och svampen fått fin färg.
- Häll över sherryn och låt småkoka i 5 minuter.
- Häll över rödvin och låt småkoka i ytterligare 5 minuter.
- Häll över grädden (3,5 dl) och blötläggningsvattnet och låt koka upp.
- Blanda vetemjöl och vatten i ett glas vid sidan av (= redning) och vispa ner i grytan.
- Tillsätt balsamvinäger, kantarellfond och soja.
- Låt koka 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
- Ta av från plattan och låt svalna något.
- Skär bort kanterna från chèvren och smula ner i en skål.
- Grovhacka valnötterna och lägg ner dem i osten.
- Finhacka bladpersiljan och lägg ner dem i skålen likaså.
- Blanda samman chèvre, valnötter och bladpersilja.
- Smöra en ugnssäker form.
- Ta fram cannellonirör – räkna ca 3,5 rör per person.
- Fyll varje rör med svampsås (använd eventuellt en plastpåse som du klippt sönder ett hörn på som spritser till detta moment).
- Lägg dem i formen och häll över 1,5 dl matlagningsgrädde över/runt om pastarullarna.
- Gratinera i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Fördela över chèvreröran över pastarullarna och häll över ytterligare 1,5 dl matlagningsgrädde över/runt pastarullarna.
- Gratinera i ugnen i ytterligare 15 minuter.
- Ta ut cannellonin och låt svalna lite, lite innan de serveras. Om det blev någon svampsås över så servera det till cannellonin och strö över ytterligare bladpersilja. Ät gärna med någon god och syrlig sallad!
Ta er gärna tid och laga denna UTSÖKTA måltid. Hittills har den blivit meeeer än godkänd av alla som bjudits på det.
Hoppas ni haft en härlig helg och att ni fått äta mat ni tycker om och blir glada av!
//Elina & Dennis – #slängdigivego