🌱BRYSSELKÅLSTOFU🌱

🌱BRYSSELKÅLSTOFU🌱. Kanske inte den vanligast kombon, men kanske den GODASTE? Det är gottig marinad, det är svamp, det är koriander, det är lime osv osv. Exakt allt man vill ha på en och samma gång. Perfekt för både brysselkålsskeptiker och brysselkålsälskare.

Det här var så roligt att laga! Och ännu roligare att äta! Det är så mycket smak och smak är ALLTID kul!
Glöm inte limen vid servering. Limen är superviktig i typ all wok, currygrytor och så vidare.
Är det nåt som inte känns 100 med den typen av mat, prova med lime – då brukar det ordna sig!

Här kommer nu receptet!

BRYSSELKÅLSTOFU

INGREDIENSER (5 portioner):

  • Ris
  • 250 g fast, naturell tofu
  • 250 g champinjoner
  • 125 g salladslök
  • 500 g brysselkål
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1/2 dl thai sweet chilisås
  • 2,5 msk soja
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 msk + 1 msk sesamolja
  • 1 msk sambal oelek
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 kruka koriander
  • 3 lime

GÖR SÅ HÄR:

  • Pressa ur vätskan ur tofun. Dela tofun i centimetertjocka skivor och sedan varje skiva i 4 bitar.
  • Ansa champinjonerna, skär bort foten och dela sedan svampen i kvartar.
  • Gör marinad av thai sweet chilisås, soja, risvinäger, lönnsirap och 2 msk sesamolja.
  • Lägg hälften av svampen och all tofu i marinaden. Blanda försiktigt och ställ kallt.
  • Skölj brysselkålen, rensa eventuellt bort de översta bladen. Skär bort roten på dem och dela varje brysselkål i 3 skivor på längden.
  • Hetta upp 4 msk rapsolja. Stek hälften av brysselkålen med lite salt. Rör om så lite som möjligt, helst inte mer än en gång då de vänds, då brysselkålen ska bli krispiga och få färg. Lägg dem i en skål.
  • Hetta upp ytterligare 4 msk raspolja och i med resterande brysselkål. Gör samma som ovan och lägg sedan över i skålen.
  • Skär upp salladslöken.
  • Hetta upp 2 msk rapsolja och lägg i 1 msk sambal oelek.
  • Fräs salladslöken ihop med den svamp som inte ligger i marinad.
  • Ta av från stekpannan och lägg i skålen med brysselkål.
  • Fiska upp tofun ur marinaden med en tång. Stek på mellanvärme ca 2 min på varje sida. Lägg i skålen.
  • Fiska upp svampen ur marinaden (obs spara marinaden). Stek svampen någon minut.
  • Ta av stekpannan från plattan och lägg i ALLT som varit stekt.
  • Häll över marinaden, 1 msk sesamolja och 3 msk sesamfrön. Rör runt.
  • Hacka slutligen ½ kruka koriander och rör i.
  • Servera brysselkålstofun med ris och resten av koriandern.
  • Pressa till sist över saften från ½ lime per portion!

Åh vad vi älskar mat som SMAKAR!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *