🥦BROCCOLIPESTO🥦 Stekta, söta tomater. Och den givna spagettin. Så gott, så gott! Hela broccolin ska ner i peston – så blir det både extra näring och bra för miljön!
Här nedan kommer receptet:
BROCCOLIPESTO
INGREDIENSER (4-5 portioner):
- 1 broccolistånd á 250 g (inklusive stam och stjälkar)
- 1 vitlöksklyfta
- 1/3 kruka basilika+ några blad till servering
- 1 ½ dl mandlar
- ½-1 citron
- 1½-2 dl vätska (olivolja och vatten)
- 3 dl riven parmesan + mer till servering
- Salt
- Peppar
- Ev. vitvinsvinäger
- Pasta
- 200 g cocktailtomater
- Örtsalt
- En nypa socker
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att rosta mandlarna. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. I med mandlarna och strö över lite flingsalt. Rosta tills de får lite färg.
- Ta av från plattan och låt svalna något.
- Sätt på pastavatten och koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
- Skölj och dela cocktailtomaterna 1 gång. Ställ åt sidan.
- Gör peston. Skölj broccolin ordentligt. Dela sedan broccolin i mindre bitar – men se till att ALLT följer med: buketter, stjälkar, stam och blast.
- Lägg all broccoli i en matberedare och mixa lite lätt.
- Tillsätt mandlarna, riven vitlök och basilikablad och mixa lite till, inte helt slätt dock.
- Pressa i saft från citron – börja med ½ citron.
- Tillsätt sedan vätskan. Mängden olivolja och vatten ska tillsammans bli 1½-2 dl men det är en smaksak om man föredrar mycket eller lite mindre olivolja. Börja med ½ dl olivolja och 1 dl vatten och tillsätt ev mer när hela peston är klar.
- Riv också i parmesanosten.
- Nu är det dags att mixa igen till den konsistens som önskas.
- Smaka slutligen av med salt, peppar och ev en skvätt vitvinsvinäger.
- När pastan är klar så blandas peston samman med pastan.
- Hetta upp olivolja på nytt i en stekpanna. Lägg i de delade cocktailtomaterna, salta med lite örtsalt och strö över en nypa strösocker. Stek tomaterna på medelvärme så de karamelliseras lite.
- Servera pestopastan med tomaterna, riven parmesan och basilikablad.
Så gott! Vi vet att vi tjatar – men visst är det roligt att man kan göra pesto av allt möjligt? Våga prova nytt! Blev det inte så gott som du hoppats? Det går att räddas genom att blandas upp med en (mer eller mindre stor) skvätt grädde i en kastrull till en pestosås. Smaka av på nytt – i med 1 dl av pastavattnet också innan vattnet hälls av den färdigkokta pastan. Ät! Detta går såklart även att göra med pesto som är god redan som den är…!
//Elina & Dennis – #slängdigivego