En nötig, citronig och ostig 🥦BROCCOLIPASTA🥦. På 30 minuter. Perfekt för dig, mig, oss och typ alla andra! Vi inspirerades från portionenundertians (Hanna Olvenmark) finurliga recept på grönkålspasta och det blev väldigt gott!
Vill man göra rätten vegansk så utesluter man osten så väl i såsen som vid servering, men tillsätt då någon ytterligare deciliter växtmjölk.
Är man sedan som vi – som vill ha smak, mer smak och ännu mer smak – kan man tillsätta någon ytterligare smakförhöjare. Vi körde på citron denna gång och kände för att ”hålla nere” receptet då vi annars har en tendens att alltid gotta till det med så mycket som möjligt. Men nu ville vi göra det enkelt för er (och för oss) och ”nöjde” oss därför för att inte göra ingredienslistan längre än nödvändigt. Men i hemlighet hade vi nog ändå gärna velat tillsätta någon liten stänk av följande:
- Vitvinsvinäger
- Chili/sambal oelek
- Tabasco
Det är ju så GOTT med smak!
Men här kommer nu receptet, och det bästa? Det är faktiskt väldans gott precis som det är också!
BROCCOLIPASTA
INGREDIENSER (4 portioner):
- Pasta för 4 portioner
- Olivolja att steka i
- 175-200 g broccoli, vi använde färsk men fryst funkar säkerligen lika bra
- 2 vitlöksklyftor
- 120 g solroskärnor (100 g + 20 g)
- 2 dl valfri växtmjölk, vi använde havremjölk
- 2-3 dl pastavatten
- 1 citron, saft + zest
- 1,5 dl smakrik riven ost
- Parmesan till servering
- Örtsalt/flingsalt
- Svartpeppar, gärna färskmalen
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att torrosta alla solroskärnor i en het stekpanna tills de får lite färg. Rör om så de inte bränns. Låt svalna medan pastavattnet sätts igång.
- Koka pasta. Kom ihåg att spara 3 dl av pastavattnet om pastan hinner blir klart innan vattnet ska tas.
- Lägg 100 g av de 120 g solroskärnorna i en matberedare tillsammans med växtmjölken. Mixa detta till en sås. Såsen ska inte vara klumpig så låt det ta tid om du har en mixer som kräver att det tar lite tid.
- Finhacka vitlöken.
- Skölj broccolin. Skär den i mindre buketter och grovhacka eventuell stam och stjälk.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i vitlök och broccoli och stek med salt och svartpeppar på mellanvärme en kort stund.
- Häll över nötsåsen och tillsätt 2-3 dl av pastavattnet (välj själv utifrån önskad konsistens).
- Tillsätt riven ost och blanda runt tills osten smälter.
- Pressa i saften från 1 citron (börja ev. med ½ citron då de skiljer sig i storlek, så det får önskad smak).
- Salt och peppra!
- Blanda samman såsen med den kokta pastan, lägg upp på tallrik och riv över parmesan och citronzest. Nyp över lite flingsalt och avsluta med något varv med svartpepparkvarnen.
Smakar godast i solsken (det är ju tyvärr dock inte alltid valbart…)!!!
Ha en fin tisdagskväll! Här väntar en fullspäckad vecka! Men äta ska vi allt hinna göra också.
//Elina & Dennis – #slängdigivego