🌱BOEUF BOURGUIGNON🌱

Annons för @lecreusetse – vi älskar långkok och ännu godare blir det med denna gjutjärnsgryta från LeCreuset! Här har vi lagat en vegetarisk 🌱BOEUF BOURGUIGNON🌱 som fått koka halva dagen till en fullträff i smak! Den serveras med vårt signaturmos (dvs fullt av trattkantareller, Västerbottensost och brynt smör!!) och det är så gott, så gott!

Den här rätten lagar vi minst 1 ggn per höst/vinter – men hade vi fått välja hade vi helst ätit den varje dag. Men då det kräver lite planering och då maten vinner väldigt mycket i smak på att få koka länge, så får vi inte alltid riktigt till det här hemma i familjepusslet. Men det blir en extra vinst varje gång vi äter det och just att det blir så sällan gör istället att vi njuter desto mer av måltiden!

Vi har lagt upp receptet tidigare, och det inlägget hittar ni HÄR – men för att göra det så enkelt som möjligt så kommer en repris på receptet även här nedan (vi har även gjort någon mindre justering). Som vi skrivit i det föregående inlägget så är Julia Tuvesson (tuvessonskan) inspiration till själva Boeufen. Vi är väldigt glada att vi fann hennes recept för några höstar sedan så att vi kunde använda det, göra lite justeringar, och sedan komma fram till detta som passar oss perfekt.

Moset hittade vi på en gång utifrån logiken ”gott plus gott plus gott borde bli jäääääääääättegott” och sen dess har vi inte slutat laga det. Istället äter vi det till allt vi kan. Göttbullar, tofugratäng, svampbiffar m.m. Världens, världens bästa mos! Så snåla inte på osten, svampen och smöret. Smaka av, ta i mer om ni vill. Ät!

INGREDIENSER (4-6 portioner):

  • 1 stor gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 palsternacka
  • 3 morötter
  • 30 g torkad Karl-Johansvamp + 9 dl vatten
  • 2 stora eller 3 mindre portobellosvampar
  • 250 g skogschampinjoner
  • 4-6 dl rödvin (detta beror på själva koktiden. Kokar grytan länge, vilket är att föredra, så behöver det fyllas på med mer vin pö om pö för att inte all vätska ska kokas bort, samt att det också gör sitt för smaken). Vi använder detta rödvin! 
  • ½ kruka färsk timjan, repad och finhackad + lite till garnering
  • ½-1 tsk torkad timjan
  • 1,5-2 msk balsamvinäger
  • 1 svampbuljongtärning
  • En skvätt kantrellfond, börja med 1 msk
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk råsocker
  • 1 msk soja
  • Olivolja
  • salt + svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  • Blötlägg den torkade karljohansvampen i 9 dl ljummet vatten i 45 minuter. Gör det andra medan du väntar. OBS! När svampen sedan är klar, häll av blötläggningsvattnet i en skål och SPARA det.
  • Skala och finhacka gul lök. Fräs den i stekpanna tillsammans med vitlöken som du river ned med ett rivjärn, i olja, på medelvärme i cirka 30 sekunder i en tjockbottnad kastrull. Ställ åt sidan.
  • Skala och skiva palsternackan och morötter i halvcentimeter tjocka skivor, dela dem gärna i halvmånar så att de inte blir för stora.
  • Rensa skogschampinjonerna och portabellon. Skär champinjonerna i kvartar och portabellon i tunnare skivor, eventuellt på hälften.
  • Häll i rotfrukterna, champinjonerna och portabellon i kastrullen med lök och vitlök. Sätt på värmen igen och lät fräsa på medelvärme i cirka 10 minuter tills vätskan i svampen börjat släppas ut.
  • Häll av Karl-Johansvampen (OBS! glöm ej spara spadet). Skölj den noggrant och skär i mindre bitar. Lägg i den i kastrullen.
  • Tillsätt vinet (börja med 3-3,5 dl och häll i mer efter smak) och låt koka in. När vinet har kokat in – vänd i tomatpurén och låt det puttra med en stund.
  • Tillsätt blötläggninsvattnet (ca. 9 dl) från svampen, balsamvinäger, buljongtärning, kantarellfond, lagerblad, soja, timjan och råsocker. Börja ev. med mindre mängder än vad som står i receptet och smaka av efter smak om det känns osäkert.
  • Låt maten småkoka LÄNGE – minst 1 h, men gärna 4 timmar. Det går också bra att låta det småkoka 1 h och sedan stänga av plattan och låta den stå under lock för att sen sättas igång senare under dagen och fortsätta småkoka och gotta till sig. Smaka slutligen av med svartpeppar och ev. örtsalt (vilket vi inte behövde).

VÅRT FAVORITPOTATISMOS

INGREDIENSER (6 portioner):

  • 12 medelstora/stora potatisar, mjölig sort
  • 3 dl mjölk
  • 100 gram smör + smör till stekning av trattkantareller
  • 50 gram torkade trattkantareller
  • 200 gram riven Västerbottensost
  • Örtsalt

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att blötlägga svampen i ljummet vatten. Låt dra i 30 minuter.
  • Skölj och skala ev potatisen. Koka upp potatisen i välsaltat vatten.
  • När potatisen strax är klar: Häll av vätskan från trattkantarellerna.
  • Skölj trattkantarellerna och hacka dem i mindre bitar.
  • Stek trattkantarellerna i en torr stekpanna någon minut. Häll sedan i en rejäl klick smör och salta med örtsalt. Ta sedan av från plattan.
  • Häll av vattnet från potatisen och stöt potatisen med en potatisstöt.
  • Värm upp mjölken i en kastrull.
  • Häll i mjölken, trattkantarellerna och osten i potatismoset och rör om.
  • Bryn smöret i en kastrull och häll i det direkt i moset.
  • Smaka av med örtsalt.
  • Gör dig själv en tjänst och planera in detta i menyn framöver!
  • Det är verkligen gott!!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *