🌱BLOMKÅLSSALLAD🌱

Vi längtar efter vår och friska sallader! Men i vinterkylan vill vi gärna ha lite varmare mat, så idag blev det en varm 🌱BLOMKÅLSSALLAD🌱 – där hela blomkålen tagits till vara. Buketterna och stjälken rostas i ugnen medan blasten har mixats ned till en dressing med olivolja, citron, vitlök, gräslök och flingsalt. Perfekt att toppa salladen med! Vi har även blandat ned ugnsrostade morötter, vitlökskrutonger gjorda på lite trött surdegsbröd, ljummen quinoa och pankopanerad, stekt (varm 💚) fetaost i salladen. Så gott!!
Här nedan kommer receptet:

BLOMKÅLSSALLAD MED VARM FETAOST

INGREDIENSER (4 portioner):

700 gram blomkål (inklusive stjälk och blast)
1 stor morot
3 små brödskivor
3 msk olivolja + 1 dl till dressingen
3 vitlöksklyftor + 1 klyfta till dressing
Svartpeppar
Flingsalt
Ev. någon mer krydda, vi använde formaggio från Oil and Vinegar
Quinoa till 4 personer
Färsk bladspenat, ca. 50 gram
1 citron
2 tsk fryst gräslök
150 gram fetaost
1 ägg, uppvispat
Panko, ca. ½ dl
2 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt.
Skiva bröden (inklusive kanter) i cirka 1*1 cm kuber. Lägg dem på en 1/3 av plåten. Ringla över 2 msk olivolja och strö på flingsalt. Blanda runt ordentligt.
Ta bort blasten från blomkålen/stjälken – OBS SPARA!
Ta stjälken och blomkålsbuketterna: skölj dem och bryt/skär dem i mindre bitar.
Skölj och skala moroten. Skär dem i stavar.
Lägg blomkålsbuketterna och stjälken tillsammans med morotsstavarna på resterande plåt.
Ringla över 1 msk olivolja, salta och peppra. Rör runt!
Skiva 3 vitlöksklyftor och fördela ut över plåten, både vid krutongerna och grönsakerna.
Rosta i mitten av ugnen. Håll koll på krutongerna – de är färdiga efter ca. 20 minuter. Ta då ut dem – höj temperaturen till 225 grader, rör om bland grönsakerna och låt dem rostas ca. 15-20 minuter ytterligare tills de är färdiga.
Koka så länge quinoan enligt förpackningen, gärna med olivolja och grönsaksbuljong istället för salt.
Ta av från plattan och låt svalna utan lock så att den blir ljummen.
Gör dressingen:
Ta blasten från blomkålen, skölj den och lägg den i en skål/mixer.
Mixa blasten tillsammans med 1 dl olivolja och 1 riven vitlöksklyfta.
Pressa i saften från 1 citron, tillsätt 2 tsk fryst, hackad gräslök och smaka av med flingsalt.
Låt dressingen stå kallt till servering.
Dela fetaosten på mitten och sedan diagonalt, så att det blir 4 trekanter.
Vispa upp ett ägg och vänd fetaosten i ägget och panera sedan i pankon på båda sidor.
Hetta upp rapsoljan riktigt varm i en stekpanna.
Lägg i fetaosten försiktigt. Låt steka någon minut på vardera sida, var försiktig när osten vänds (använd gärna grilltång) så att inte pankon trillar av. Ta upp när den fått fin färg och är varm inuti, låt rinna av på hushållspapper.
Hetta
Skölj bladspenat och lägg i 4 skålar. Fördela över quinoan och de rostade grönsakerna. Lägg en bit fetaost på varje tallrik, strö över krutonger och ringla slutligen över blomkålsdressingen.

Supersmakrig rätt som gör gott för både magen och miljön!

Smaklig spis,

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *