Förra nyår blev vi bjudna på fantastiskt goda buns. Vi har sedan i 10 månader tänkt att vi ska laga dem, men aldrig kommit till skott. Så inte en endaste dag för tidigt kommer härmed 🌱SHIITAKEBUNS🌱 med syrade grönsaker, hoisinsås, jordnötter, salladslök och koriander. Så, så, så goda! Gör inte som vi och vänta orimligt länge med att göra dem, gör dem NU!
Vi älskar, älskar, älskar buns. Det är så härligt att fylla dem med såser, varianter av sallader, nötter, friterad tofu och allt det kan vara. Men i just dessa är det alltså shiitakesvamp som smakar så mycket och så gott!!! Och picklade, krispiga grönsaker som bryter av mot den mjuka svampen. Nötterna tillför sälta, hoisinsås tillför sötma och löken ger ännu mer crunch. Och sen på med ett stort lass koriander för att det gör allt godare. Där har ni sen en fantastisk kombo av både smak och textur!
Vi blev som sagt bjudna på dessa godingar av våra vänner förra nyåret då vi körde smårättstema. Vi bjöd varandra på 2-3 olika smårätter vardera och åt och åt tills vi blev proppmätta. Receptet på dessa buns kommer härifrån, fast vi la till lite vitlök och hoppade över liquid smoke!
Vi köper frysta buns som vi ångkokar. Snabbt, gott, smidigt och enkelt. Men vill man så kan man givetvis göra egna buns. Vilket som går bra!
BUNS MED SHIITAKE OCH KRISPIGA GRÖNSAKER
INGREDIENSER (8 stora buns eller 10 små. 3-4 portioner):
- 450 g shiitake, skurna i skivor
- 0,8 dl sojasås
- 2-3 msk risvinäger (börja med 2 msk)
- 2 msk maplesirap
- 2 tsk sambal oelek
- 1 stor vitlök
- 2 tsk sesamolja
- Rapsolja att steka i
PICKLADE GRÖNSAKER:
- 0,6 dl vatten
- 0,6 dl risvinäger
- 1 msk socker
- 1/2 tsk salt
- 1/2 stor gurka, skuren i skivor
- 1 stor morot, skuren i skivor
- 1 jalapeño, skuren i skivor
TILL SERVERING:
- 8 stora, eller 10 små (frysta) buns
- Salta jordnötter, hackade
- 3-4 salladslökar, skurna
- Färsk koriander, 1 kruka
- Hoisinsås (obs! Ta med försiktighet då den dels är väldigt söt och även har lätt att ta över smaken från shiitaken)
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att pickla grönsakerna. Blanda samman vatten, risvinäger, salt och socker i en skål. Blanda samman tills sockret har lösts upp.
- Lägg grönsakerna i en matlåda (gärna av glas), häll över lagen och sätt på ett lock. Låt stå kallt till servering.
- Förbered det som ska serveras till: hacka upp jordnötter, salladslök och hacka ev även koriandern.
- Gör svampen. Ansa den och skiva den i tunna skivor.
- Ta en skål och blanda samman sojasås, risvinäger, maple sirap, sambal oelek, sesamolja och riven vitlök.
- Hetta upp en torr panna och i med svampen. Låt ångas av innan du tillsätter neutral olja, tex rapsolja. Stek svampen i oljan några minuter på varje sida så att de får en ljusbrun färg.
- Häll i marinaden och blanda runt så den täcker svampen. Låt småkoka några minuter så att marinaden steks in i svampen ordentligt. Ta av och ställ åt sidan.
- Ånga bröden enligt anvisningar på förpackningen.
- Fördela sedan (lite!) hoisinsås i botten av bröden och mixa sedan i svamp och picklade grönsaker. Toppa med rikligt med salladslök, jordnötter och koriander.
ÄT! Njut!! Ät lite till!!!
Lättare än det låter. Och 100 ggr godare än det ser ut!
Mums!
//Elina & Dennis – #slängdigivego