🌱PUMPAPASTA🌱

Idag är vi sugna på denna 🌱PUMPAPASTA🌱! Såsen görs bland annat av vitt vin, chili och salvia (bästa kombon till pumpa) och serveras med grön- & svartkål. Och rostade pumpakärnor för lite gott krisp. En riktigt god rätt som vi gjorde av de ingredienser vi hade kvar efter att ha gjort (en helt sjukt god!) pumpa- & svartkålsrisotto för ett tag sen. Fixa hem ingredienserna så det räcker till båda rätterna när ni ändå är igång och lagar!

Pumpa- & svartkålsrisotton kan faktiskt vara det godaste recept vi skapat denna höst. Otroooligt gott! Klicka HÄR för att komma till receptet på risotton. Sen tog vi helt enkelt det som blev kvar av ingredienserna som vi använde till risotton och slängde ihop det till en sås som vi åt med pasta. Väldigt smidigt när ”allt” redan fanns hemma. Och är man helt enkelt mer sugen på pasta än risotto så kommer alltså receptet nedan till användning. Om man inte vill göra båda rätterna vill säga….

PUMPAPASTA

INGREDIENSER (4 portioner)

  • Olivolja
  • 400 g butternutpumpa
  • 2 små gula lökar, eller en stor
  • 3 vitlöksklyftor med skal
  • ca 1/3 kruka salvia, eller mer
  • 1 spansk peppar (röd chili)
  • 3,5 dl torrt, vitt vin
  • Ev. en parmesankant (går att utesluta)
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk grönsaksbuljong eller 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 dl pastavatten
  • Pasta för 4 personer
  • Servera med:
  • 250 g kål, vi använde 50 g grönkål och 200 g svartkål
  • Rostade pumpakärnor (rosta i en stekpanna med olivolja och flingsalt)
  • Chiliflakes
  • Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär bort skalet på pumpan, skölj den och dela den i jämnstora kuber.
  • Skala och skär löken i klyftor.
  • Finhacka salvian, spara dock lite till garnering.
  • Lägg pumpa, gul lök och vitlöksklyftor (med skal på) på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Ringla över olivolja, den hackade salvian, salta och peppra. Rör runt.
  • Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills pumpan fått lite färg.
  • Ta ut från ugnen och häll över till en bunke. Ta ur vitlöksklyftorna och skala dem, lägg sedan ner dem i bunken igen.
  • Tillsätt 1 hackad spansk peppar och det vita vinet i bunken. Mixa slätt med en stavmixer och häll sedan över i en kastrull.
  • Koka försiktigt upp det mixade. Har du en parmesankant hemma låt den koka med upp, annars bortse från det.
  • Koka samtidigt upp pastan al dente i en kastrull. Spara 1 dl av pastavattnet.
  • Tillsätt matlagningsgrädde och grönsaksbuljong i pumpamixen. Koka upp.
  • Tillsätt 1 dl av pastavattnet och smaka sedan av med örtsalt och svartpeppar.
  • Blanda sedan samman pastan med såsen och servera på tallrikar.
  • Toppa pastan med rostade pumpakärnor, chiliflakes, svartpeppar och ev. mer salvia.
  • Servera slutligen med grön- & svartkål som stekts i lite olivolja och salt.

Så där! Även om vi inte åt det idag så stillades pastasuget iaf lite genom att skriva ned receptet. MUMS.
Och extra kul att det blev två flugor i en smäll när ingredienserna vi köpt räckte som grund till två riktigt goda hösträtter.

Hör gärna av er om ni provar något av våra recept, vore så kul att veta vad som lagas hemma i hushållen…!

Kram!
//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *