💛KANTARELLPESTO💛

💛KANTARELLPESTO💛 – vårt absoluta måste varje år när det är kantarellsäsong. Vi älskar, älskar, älskar denna rätt! Vår version kräver en del ingredienser, men det är det värt! Det är kantareller, västerbottensost, pinjenötter, basilika, citron, brynt salviasmör, tryffelolja m.m. i en enda stor salig blandning! Och pasta såklart! Vi drack en riktigt smörig chardonnay till och det var MAGISKT.

Vi har lagt upp denna rätt tidigare, de inläggen hittar ni HÄR och HÄR  – men när något är så här gott så tål det verkligen att upprepas!

Receptet är i stort sett detsamma som tidigare år, men vi har ökat på lite, lite kantareller, basilika och mängden brynt smör. Vill man kan man även öka mängden pinjenötter till 100 g, men det är inte nödvändigt.

KANTARELLPESTO

INGREDIENSER (4 portioner):

  • 500 g rensade kantareller (varav 150 g till servering)
  • 80 g riven västerbottensost (= 2 dl)
  • 75 g pinjenötter, varav 1/3 till servering
  • 2/3 kruka färsk basilika
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • ½-1 citron – saft till peston och zest till servering
  • ½ dl olivolja, gärna av fin kvalitet
  • Salt och svartpeppar
  • Smör till stekning
  • 4 portioner pasta
  • Till servering:
  • 75 g smör
  • 2/3 kruka salvia (ca 40-50 blad salvia)
  • Parmesan
  • Citronzest
  • Svartpeppar
  • Tryffelolja (går att utesluta)

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att rensa svampen om den inte är rensad. Lägg undan knappt 1/4 av svampen (150 g rensad).
  • Lägg resten av kantarellerna i en het, torr stekpanna. Låt vätska avdunsta och lägg sedan i en rejäl klick smör. Salta och peppra.
  • Stek kantarellerna och ta sedan av dem från plattan. Låt svalna.
  • Lägg pinjenötterna i stekpannan som svampen nyss stektes i. Rosta dem, se upp så de inte bränns. Salta med flingsalt.
  • Lägg pinjenötterna i en matberedare – spara dock lite till servering.
  • Lägg även ned basilika, saft från ½ citron och en riven vitlöksklyfta. Mixa.
  • Tillsätt riven västerbottensost och mixa lite till.
  • Lägg sist i de stekta kantarellerna. Mixa igen. Mixa dock inte kantarellerna slätt, utan låt det bli lite tuggmotstånd.
  • Blanda till sist i olivoljan och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer citronsaft om det önskas.
  • Koka pastan.
  • Ta de resterande kantarellerna, skär dem eventuellt i mindre bitar och stek dem i den redan använda stekpannan ihop med smör, salt och svartpeppar.
  • Bryn smöret – dvs lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta så pass att det börjar bubbla och dofta nötigt. Ta av från plattan och lägg i hackade salviablad.
  • Blanda samman pastan med peston och lägg upp på 4 tallrikar.
  • Toppa varje tallrik med smörstekta kantareller och rostade pinjenötter.
  • Häll över det brynta salviasmöret, riv över parmesan och citronzest (skölj citronen i ljummet vatten först).
  • Toppa slutligen med några droppar tryffelolja, flingsalt och rejält med färskmalen svartpeppar.

Hoppas ni gillar det lika mycket som vi och att det får bli en stående hösträtt även hemma hos er. Här hemma blir det en lika trevlig överraskning varje år vi äter det för då har vi verkligen längtat!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *