🍄KANTARELLPESTO🍄

Vi har en riktig pestoperiod och gör pesto av ditten och datten. En riktig favorit så här på hösten är KANTARELLPESTON som vi hittade på för nåt år sen och som varje höst känns som en ny överraskning för att vi hinner glömma bort hur sjukt god (!) den är. Den görs med bland annat Västerbottensost och basilika och serveras med brynt salviasmör, rostade pinjenötter, citronzest, parmesan och tryffelolja. Och pasta såklart. Sjukt gott JA.

Receptet är för 4 glada personer, men känner man sig extra rik någon gång och vill lyxa till det med en större mängd pesto per person så kan man ju tänka peston till 2-3 personer. Kanske 3 ändå, för 2 blir det rätt mycket pesto… Men det blir man ju inte ledsen för i och för sig.

Hur som! Laga gärna, ät och njut. Laga det sedan igen. Och kanske igen. Passa på medan det är kantarellsäsong!

KANTARELLPESTO

INGREDIENSER (4 portioner):

  • 400 g rensade kantareller (varav 100 g till servering)
  • 80 g riven västerbottensost (= 2 dl)
  • 75 g pinjenötter
  • 10 g basilikablad, ca ½ stor kruka färsk basilika
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • ½ citron – saft till peston och zest till servering
  • ½ dl olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Smör till stekning
  • 4 portioner pasta
  • Till servering:
  • 50 g smör
  • 2/3 kruka salvia (ca 40-50 blad salvia)
  • Parmesan
  • Citronzest
  • Svartpeppar
  • Tryffelolja (går att utesluta)

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att rensa svampen om den inte är rensad. Lägg undan 1/4 av svampen (100 g rensad).
  • Lägg 300 g kantareller i en het, torr stekpanna. Låt vätska avdunsta och lägg sedan i en rejäl klick smör. salta och peppra.
  • Stek kantarellerna och ta sedan av dem från plattan. Låt svalna.
  • Lägg pinjenötterna i stekpannan som svampen nyss stektes i. Rosta dem, se upp så de inte bränns. Salta med flingsalt.
  • Lägg pinjenötterna i en matberedare – spara dock lite till servering.
  • Lägg även ned basilika, saft från ½ citron och en riven vitlöksklyfta. Mixa.
  • Tillsätt riven västerbottensost och mixa lite till.
  • Lägg sist i de stekta kantarellerna och olivolja. Mixa igen. Mixa dock inte kantarellerna slätt, utan låt det bli lite tuggmotstånd.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Koka pastan.
  • Ta de resterande kantarellerna, skär dem eventuellt i mindre bitar och stek dem i den redan använda stekpannan ihop med smör, salt och svartpeppar.
  • Brynt smöret – dvs lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta så pass att det börjar bubbla och dofta nötigt. Ta av från plattan och lägg i hackade salviablad.
  • Blanda samman pastan med peston och lägg upp på 4 tallrikar.
  • Toppa varje tallrik med smörstekta kantareller och rostade pinjenötter.
  • Häll över det brynta smöret, riv över parmesan och citronzest (skölj citronen i ljummet vatten först).
  • Toppa slutligen med några droppar tryffelolja och svartpeppar.

Hoppas ni gillar det lika mycket som vi – det är det bästa hösten kan erbjuda på en tallrik (eller i alla fall nästan…)
Blir det något över så späd ut peston med grädde (och kanske mer ost?) och koka upp så räcker det till nån portion till!
Det går också bra att byta ut basilikan i peston och köra med dill istället. Skippa då också salvian i det brynta smöret och ös på med mer färsk dill vid servering istället. Kantareller och dill är ju en grym kombo!

Hör gärna av er om ni provar, det är så kul att få feedback!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *