🌱ASIATISK SOJAFÄRSSÅS🌱

Ett fat fullt med smak! Det är 🌱ASIATISK SOJAFÄRSSÅS🌱 toppat med jordnötter, lime och fryst koriander. Äts med risnudlar! En finfin vardagsrätt som också gör sig himla bra i matlådan! Receptet finns sedan tidigare på bloggen HÄR. Men här nedan kommer en uppdaterad version hur vi gjorde nu – med det andra receptet som grund. Men nu tog vi i lite mer av ingredienserna för ytterligare smak. De mängderna är uppdaterade med ex ”1-1,5 msk” istället för 1 msk

ASIATISK SOJAFÄRSSÅS

INGREDIENSER (5-6 portioner):

  • Olivolja till stekning
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • Färsk ingefära, ca 2 msk riven
  • 1 chili eller ½ msk fryst chili eller 1-2 tsk sambal oelek
  • 400 g sojafärs
  • 1-1,5 msk tamarisoja
  • 5 dl vatten
  • 1-1,5 msk röd currypasta
  • 1 umamibuljongtärning (går att byta ut mot 1 grönsaksbuljong eller 1 msk asiatisk fond)
  • 3-4 kaffir limeblad (torkade limeblad) ELLER 1 lime, skalet. Kaffir lime är att föredra!
  • 1 ½ lime, saften
  • 1 kruka färsk koriander, varav ¾ till matlagning, resten till servering ELLER minst 1 msk fryst koriander till rätten och mer till servering
  • 3 plommontomater
  • Till servering: risnudlar, rostade cashewnötter ELLER hackade jordnötter, lime och färsk koriander

GÖR SÅ HÄR:

  • Hacka lök och chili samt riv vitlöksklyftor och ingefära.
  • Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i någon minut.
  • Tillsätt sojafärsen (och eventuellt mer olja). Stek tills färsen är tinad om den är fryst.
  • Tillsätt sedan tamarisoja, vatten, röd currypasta, umamibuljong, smulade kaffir limeblad/rivet limeskal och limesaft.
  • Låt det gotta ihop sig i minst 5 minuter så att också en del vätska avdunstar. Dock får inte all vätska försvinna, utan det ska vara lite såsigt.
  • Tillsätt hackad färsk koriander och smaka av. Tillsätt eventuellt salt om det behövs eller någon annan smaksättning som ni saknar.
  • Häll slutligen i hackade plommontomater. Blanda runt och låt stå i 2-3 minuter.
  • Ta av från plattan och servera med risnudlar, rostade cashewnötter/hackade jordnötter, koriander och limeklyftor att pressa över!

Och gör sedan som vi – laga det om och om och om igen. Mmmmm!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *