Ett fat fullt med smak! Det är 🌱ASIATISK SOJAFÄRSSÅS🌱 toppat med jordnötter, lime och fryst koriander. Äts med risnudlar! En finfin vardagsrätt som också gör sig himla bra i matlådan! Receptet finns sedan tidigare på bloggen HÄR. Men här nedan kommer en uppdaterad version hur vi gjorde nu – med det andra receptet som grund. Men nu tog vi i lite mer av ingredienserna för ytterligare smak. De mängderna är uppdaterade med ex ”1-1,5 msk” istället för 1 msk
ASIATISK SOJAFÄRSSÅS
INGREDIENSER (5-6 portioner):
- Olivolja till stekning
- 1 gul lök
- 3-4 vitlöksklyftor
- Färsk ingefära, ca 2 msk riven
- 1 chili eller ½ msk fryst chili eller 1-2 tsk sambal oelek
- 400 g sojafärs
- 1-1,5 msk tamarisoja
- 5 dl vatten
- 1-1,5 msk röd currypasta
- 1 umamibuljongtärning (går att byta ut mot 1 grönsaksbuljong eller 1 msk asiatisk fond)
- 3-4 kaffir limeblad (torkade limeblad) ELLER 1 lime, skalet. Kaffir lime är att föredra!
- 1 ½ lime, saften
- 1 kruka färsk koriander, varav ¾ till matlagning, resten till servering ELLER minst 1 msk fryst koriander till rätten och mer till servering
- 3 plommontomater
- Till servering: risnudlar, rostade cashewnötter ELLER hackade jordnötter, lime och färsk koriander
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka lök och chili samt riv vitlöksklyftor och ingefära.
- Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i någon minut.
- Tillsätt sojafärsen (och eventuellt mer olja). Stek tills färsen är tinad om den är fryst.
- Tillsätt sedan tamarisoja, vatten, röd currypasta, umamibuljong, smulade kaffir limeblad/rivet limeskal och limesaft.
- Låt det gotta ihop sig i minst 5 minuter så att också en del vätska avdunstar. Dock får inte all vätska försvinna, utan det ska vara lite såsigt.
- Tillsätt hackad färsk koriander och smaka av. Tillsätt eventuellt salt om det behövs eller någon annan smaksättning som ni saknar.
- Häll slutligen i hackade plommontomater. Blanda runt och låt stå i 2-3 minuter.
- Ta av från plattan och servera med risnudlar, rostade cashewnötter/hackade jordnötter, koriander och limeklyftor att pressa över!
Och gör sedan som vi – laga det om och om och om igen. Mmmmm!
//Elina & Dennis – #slängdigivego
