🌱OST- OCH MANDELBOLLAR🌱

Hej hoj! Snälla säg att ni inte riktigt tröttnat på alla julmatsrecept än utan tacksamt tar emot fler tips på GRÖNARE alternativ? För här kommer våra två bästa julrecept plus ett bonusrecept som vi provat för första gången. Favorit nummer 1: 🌱OST- OCH MANDELBOLLAR🌱. De godaste vegetariska bollar/bullar/göttbullar som finns (på riktigt)! Gjorda på bl.a. Västerbottensost, mandel, ägg, ströbröd, lök m.m. Favorit nummer 2: BRYSSELKÅLSSALLAD med granatäpple, parmesan och spenat. Så snabbt, enkelt och framförallt gott! Och så bubblaren: GRÄDDSTUVADE JORDÄRTSKOCKOR med parmesan och rosépeppar. Gott, och kusligt mättande…

Här nedan följer recepten:

OST- OCH MANDELBOLLAR

INGREDIENSER (30-40 st bollar):

100 g sötmandel

1 ½ dl riven Västerbottensost

1 ½ dl ströbröd

1 gul lök

1 stor vitlöksklyfta

3 ägg

1 msk vatten

1 msk soja

Peppar

Örtsalt

Rapsolja till rullning

2 liter vatten till kokning

3,5 msk grönsaksbuljong till kokning

Smör till stekning

GÖR SÅ HÄR:

Mixa mandeln fint – men inte till mjöl, utan ha kvar bitar så det blir tuggmotstånd.

Blanda mandeln i en skål ihop med riven Västerbottensost. Finhacka gullöken och häll i den, samt riv i vitlöksklyftan. Rör runt.

Blanda i ägg, ströbröd, vatten och soja. Smaka av med ca 1 krm peppar (gärna ”fem peppar”/pepparmix) och 0,5-1 tsk örtsalt.

Ta rapsolja på händerna och rulla SMÅ bollar av smeten. Det räcker med en rågad tesked till varje boll för de kommer svälla mycket medan de kokar.

Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull och häll i 3,5 msk grönsaksbuljong (3,5 tärningar). Lägg i bollarna, sänk värmen och låt bollarna småkoka i 6 minuter.

Ta upp dem och lägg dem i ett durkslag så de får rinna av sig. Låt dem vila i kyl tills det är dags för stekning/servering, vilket går att låta väntas med upp till ett dygn efter att de kokats.

Stek sedan bollarna i en het stekpanna med mycket smör. Servera direkt!

BRYSSELKÅLSSALLAD MED GRANATÄPPLE

INGREDIENSER (6 portioner):

500 g brysselkål

Smör till stekning

½ msk sirap

Örtsalt

50 g riven grovriven parmesanost

65 g färsk bladspenat

1 granatäpple, kärnorna

GÖR SÅ HÄR:

Ansa och skölj brysselkålen. Dela dem i halvor. Koka upp vatten och blanchera brysselkålen. TIPS! Görs salladen samtidigt som ost- och mandelbollarna så är det gott att använda samma buljongvatten som bollarna har kokats i. Häll av vattnet. Hetta upp smör i en stekpanna, lägg i brysselkålen och stek någon minut. Häll sedan i sirap och salta med örtsalt. Stek på medelvärme tills brysselkålen fått fin färg och krispig yta.

Lägg (sköljd) bladspenat i en skål. Varva sedan med brysselkål, parmesanost och granatäpplekärnorna.

GRÄDDSTUVADE JORDÄRTSKOCKOR

INGREDIENSER (4-6 portioner):

800 g jordärtskockor

3 dl matlagningsgrädde

50 g parmesanost

2 tsk krossad rosépeppar

Örtsalt

Smör till stekning

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala jordärtskockorna och skär dem i skivor, ca 5 mm.

Stek dem i smör tills de får lite färg.

Häll över dem i en ugnssäker form, ös med smöret, salta med örtsalt och rosta i ugnen i 10 minuter.

Ta ut formen och häll över grädden. Ställ in ytterligare 10 minuter.

Ta ut och häll över parmesanosten. Toppa med rosépeppar och ytterligare örtsalt.

Prova gärna någon av rätterna för ett grönare julbordet!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *