Saknas inspiration till helgens middagar? Här kommer ett tips på festmat som är enkel men ändå väldigt lyxig och smarrig. Det är alltid ett säkert kort när gästerna bjuds på detta (senast igår) med glada miner och mätta magar som betyg! Vi pratar såklart om 🌱MUSHROOMROLLS🌱 där tryffelmajo, riven parmesan och friterad schalottenlök toppas över en mustig svampragu i stekpannerostade korvbröd!
Vi hittade receptet i en alltommat-tidning för ett bra tag sedan och sen dess blir det bara godare och godare ju mer vi lagar det och kryddar till det precis så som vi gillar det! Prova!!
INGREDIENSER (4 portioner):
SVAMPRAGU:
750 gram champinjoner
2 schalottenlökar, hackad
2 vitlöksklyftor, hackad
2 tsk torkad timjan eller (helst) färsk timjan – öka då mängden till 2 msk
4-5 dl vatten
3-4 msk tamarisoja
5 dl rött vin
Socker
Salt, peppar
Smör att steka i
GÖR SÅ HÄR:
Skär svampen i fjärdedelar och stek i torr stekpanna tills lite vätska kokat bort. Tillsätt smör, schalottenlök, vitlök och timjan. Stek ihop i ca 10 minuter.
Tillsätt vatten, tamarisoja, vin och några nypor socker. Låt koka i ca 25-40 minuter tills nästan all vätska kokat bort. Smaka av under tiden för att ev späda smaken med mer vatten/socker/vin och/eller salt och peppar!
INGREDIENSER TRYFFELMAJO:
2 äggulor
2 dl rapsolja
Någon tesked dijonsenap
Tryffelolja
Champagnevinäger (går att utesluta, alt. byta ut mot vitvinsvinäger)
Salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
Slå en majonäs enligt konstens alla regler (äggula, olja, dijon). Smaka av med resterande ingredienser till önskad smak
INGREDIENSER FRITERAD SCHALOTTENLÖK:
Ca 6 schalottenlökar
2-5 dl rapsolja (beror på kastrullens storlek)
Flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
Skär/hyvla löken tunt.
Värm olja till 180 grader i en hög kastrull.
Fritera i omgångar, ca 2-3 minuter i taget tills löken ser gyllenbrun och krispig ut – den ska inte brännas!
Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper innan det saltas med flingsalt.
Övriga ingredienser:
8-10 korvbröd, rosta dem gärna med lite olja i en stekpanna
Parmesan, riven. Ca 50-75 gram
Så! När alla tillagningsmoment är klara är det bara att lägga i lite (mycket!) av varje i ett korvbröd. Toppa slutligen gärna med lite färsk timjan och ÄT!
Glad mathelg allesammans!